UCRAINA: Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de URGENŢĂ luni seara, la CEREREA RUSIEI

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte de urgenţă, luni seară, la ora locală 15:30 (20:30 GMT), de această dată la cererea Rusiei, pentru a discuta criza din Ucraina, pe fondul deteriorării situaţiei din republica autonomă Crimeea, au precizat surse diplomatice sub rezerva anonimatului.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 17:48
UCRAINA: Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de URGENŢĂ luni seara, la CEREREA RUSIEI

Un diplomat din Luxemburg, ţară deţine preşedinţia lunară a Consiliului de Securitate al ONU, a confirmat organizarea sesiunii la ora anunţată, alte surse confirmând faptul că Rusia a cerut întrunirea urgentă a Consiliului.

Actuala reuniune este cea de-a treia din ultimele patru zile desfăşurată pe tema crizei din Ucraina. Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU s-a angajat în faţa tuturor celor prezenţi la reuniune că va explica „în detaliu” poziţia Rusiei în actuala criză din Ucraina.

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale citate de Agerpres,  Consiliul den Securitate al ONU se va întruni luni seara, la ora locală 15:30 (20:30 GMT şi 22:30 ora României), pentru convorbiri privind criza din Ucraina şi recentele ameninţări ale Rusiei cu privire la un ultimatum ce va intra în vigoare marţi dimineaţa, dat de flota rusă din Marea Neagră militarilor ucraineni, cărora le-a pus în vedere să se predea până atunci.

Consiliul de Securitate s-a reunit vineri şi sâmbătă pentru analizarea crizei din estul Ucrainei, dar nu a luat nicio decizie oficială, aşa cum era de aşteptat.

În cadrul şedinţei de vineri, Ucraina a acuzat Rusia de incursiune militară ilegală pe teritoriul ucrainean, în timp ce delegaţiile SUA şi cele europene au avertizat Moscova să se abţină de la desfăşurarea de noi forţe militare în Ucraina.

Statele Unite ale Americii au cerut, în cadrul sesiunii de sâmbătă a Consiliului, trimiterea unor echipe de observatori internaţionali în Ucraina.

Rusia este membru cu drept de veto al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi în această calitate poate bloca un proiect de rezoluţie propus de membrii Consiliului.

La rândul său, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat luni seară convocarea pentru joi a unei reuniuni extraordinare a şefilor de stat şi de guvern din UE pentru discutarea situaţiei din Ucraina. Summitul ar urma să înceapă în jurul orei locale 11:30 (12:30 ora României) şi să dureze până în jurul orei 15:00 (16:00 ora României).

Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE vor discuta ultimele evoluţii din Ucraina şi despre modalităţile în care situaţia poate fi detensionată, conform unui comunicat postat pe site-ul Consiliului.