Ucraina denunţă o tentativă de asasinare: grupul Wagner a vrut să-i omoare din nou pe Zelenski şi pe premier

Probele vor ajunge la Curtea Internaţională, anunţă oficialii de la Kiev, potrivit cărora complotul a fost confirmat de serviciile secrete ucrainene

28 mart. 2022, 15:44
Ucraina denunţă o tentativă de asasinare: grupul Wagner a vrut să-i omoare din nou pe Zelenski şi pe premier

Markian Lubkivski, consilier principal al ministrului ucrainean al apărării, a declarat pentru CNN că grupul militar privat rus Wagner a vrut să-i ucidă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe prim-ministrul Denis Shmihal.

„Au vrut să asasineze conducerea Ucrainei: preşedintele şi prim-ministrul nostru. Acesta a fost scopul şi câţiva dintre ei au fost trimişi în Ucraina fără niciun succes ”, a spus Lubkivski, potrivit căruia complotul a fost confirmat de serviciile secrete ucrainene şi forţele speciale însărcinate cu protejarea lui Zelenski. „Toate aceste documente şi probele necesare vor fi prezentate Curţii Internaţionale”, a spus el.

Alertă la Marea Neagră. Mină de război folosită de armata rusă în conflictul cu Ucraina, descoperită în apropierea Portului Midia
Gruparea paramilitară Wagner este formată din luptători care ar asculta de ordinele Rusiei, susţin surse militare internaţionale. Soldaţii sunt mercenari şi sunt implicaţi în luptele din Africa, folosind metode brutale, precum violul şi jaful.

După toate probabilităţile, Rusia recurge din ce în ce mai mult la drone fără pilot în ofensiva sa din Ucraina, potrivit britanicilor, relatează BBC. 

Ucraina are pierderi de 515 miliarde de euro, după o lună de război

Pierderile cauzate Ucrainei de ofensiva rusă se ridică la aproximativ 515 miliarde de euro. Este cea mai recentă estimare a guvernului de la Kiev, care ia în considerare atât pierderile directe, cât şi efectele financiare colaterale (de exemplu, cele asupra ocupării forţei de muncă din cauza blocajelor comerciale sau a scăderii cererii, potrivit ministrului Economiei, Iulia Sviridenko, pe Facebook).

Război în Ucraina: Soldații ruși, luați prizonieri, ar fi împuşcaţi în genunchi de ucraineni la Harkov
Este, a avertizat ministrul, doar un calcul provizoriu, făcut după o lună de război. Kievul îi va cere atacatorului, Moscova, despăgubiri, inclusiv prin intermediul instanţelor de judecată şi cu scopul, printre altele, de a avea acces la fondurile ruseşti îngheţate ca urmare a sancţiunilor, a spus Iulia Sviridenko.