UCRAINA: Duma Rusiei cere UE să investigheze cazul lunetiştilor de la Kiev. ÎNREGISTRARE ŞOCANTĂ

Parlamentarii Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) vor investigarea faptelor menționate în convorbirea telefonică despre lunetiștii de la Kiev dintre șefa diplomației europene Catherine Ashton și ministrul de externe eston Urmas Paet, a cărei înregistrare a apărut miercuri pe internet.

06 mart. 2014, 08:49
UCRAINA: Duma Rusiei cere UE să investigheze cazul lunetiştilor de la Kiev. ÎNREGISTRARE ŞOCANTĂ

Deputații ruși vor să facă un apel la UE pentru crearea unei comisii de investigare a crimelor din Piața Independenței din Kiev și posibila implicare a opoziției în acestea, relatează joi media ruse, printre care și RIA Novosti.

Într-o înregistrare audio, postată miercuri pe internet, ministrul eston de externe Urmas Paet îi spune șefei diplomației europene Catherine Ashton că aceiași lunetiști necunoscuți au tras atât în manifestanți, cât și în polițiști în timpul confruntărilor din luna februarie la Kiev, conform agenției de presă menționate.

Autenticitatea acestei înregistrări a fost confirmată ulterior de autoritățile de la Tallin. În această înregistrare audio, ministrul eston de externe sugerează o posibilă legătură între lunetiștii care au tras în protestatarii de pe Maidan (piața centrală din Kiev) și ‘cineva’ din rândurile actualei opoziții din Ucraina, potrivit mass-media ruse.

Convorbirea dintre Paet și Ashton ar fi fost interceptată de către angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care i-au rămas ‘loiali președintelui Viktor Ianukovici’, se menționează în comentariul la înregistrare.

Aceasta datează din 26 februarie, după o vizită a șefului diplomației Estoniei în capitala ucraineană. Paet spune că a înțeles ceva în timpul întrevederilor de la Kiev și își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația din Ucraina.

În fragmentul de conversație, postat pe YouTube, ministrul eston spune că deține aceste informații de la doctorița Olga, făcând referire, cel mai probabil, la Olga Bogomoleț, medicul Maidanului, care i-a tratat deopotrivă pe manifestanții și polițiștii răniți în Piața Independenței.

‘Olga mi-a spus că, judecând după probele de care dispune, aceiași lunetiști au tras atât în polițiști, cât și în persoanele adunate în piață’, afirmă Paet. El mai spune că doctorița Bogomoleț i-a arătat fotografii și i-a citat avize medicale care confirmă că gloanțele, care au provocat morți de ambele părți, au fost trase din aceleași arme și sunt de același tip.

‘Dar ceea ce mă îngrijorează în special este că noua coaliție nu vrea să investigheze aceste episoade. Devine din ce în ce mai clar că nu Ianukovici stă în spatele lunetiștilor, dar cineva care face parte în prezent din noua coaliție’, îi spune ministrul eston șefei diplomației europene.

Conform transcriptului discuției telefonice publicat de mai multe media ruse, el își exprimă regretul că ‘noua coaliție (ucraineană) se discreditează în acest fel chiar de la început’, după cum a relatat Pervâi Kanal, principalul post al televiziunii ruse.

‘Un scandal colosal, care respinge întreaga mitologie a pseudorevoluției ucrainene’, scrie pe contul său de pe Twitter Aleksei Pușkov, președintele Comisiei pentru relații internaționale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Ministrul eston de externe a refuzat să comenteze miercuri seara aceasta înregistrare. ‘Este regretabil faptul că această conversație a fost interceptată. Și nu întâmplător, ea a fost lansată astăzi’, a concluzionat Paet, pe fondul eforturilor întreprinse de UE și SUA privind aplanarea tensiunilor în Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei ocupată de forțe proruse.

Nici miniștrii de externe ai UE nu au dorit să facă vreo declarație în legătură cu această înregistrare, motivând că nu comentează scurgeri de informații, notează RIA Novosti.

Potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina, 99 de persoane au murit și peste 1000 au fost rănite în timpul confruntărilor dintre manifestanți și poliția antirevoltă la Kiev, începând cu data de 30 noiembrie 2013.