Ucraina: Focuri de armă pe aeroportul din Kramatorsk, controlat de trupele ucrainene

Focuri de armă s-au făcut auzite luni dimineaţă pe aeroportul din Kramatorsk, oraş în regiunea Doneţk din estul Ucrainei aflat sub controlul trupelor ucrainene, după ce duminică seară apăruseră informaţii despre o comasare a forţelor de autoapărare ale militanţilor proruşi, susţinători ai federalizării, în apropierea aeroportului, relatează RIA Novosti, citând martori dintre localnici.

RomaniaTV.net
28 apr. 2014, 07:30
Ucraina: Focuri de armă pe aeroportul din Kramatorsk, controlat de trupele ucrainene

Jurnaliştii care s-au deplasat la aeroport au văzut un microbuz cu insurgenţi proruşi.

Aeroportul din Kramatorsk este utilizat de trupele ucrainene drept cap de pod pentru desfăşurarea operaţiunilor împotriva miliţiilor proruse, relevă RIA Novosti.

Un elicopter militar Mi-8 a explodat vineri pe aeroportul din Kramatorsk, care de la mijlocul lunii aprilie este controlat de trupele subordonate noilor autorităţi de la Kiev, în momentul în care se pregătea de decolare, ca urmare a unui atac cu un lansator de rachetă. Şeful aeroportului, Dmitri Poduşkin, a declarat că militanţii proruşi au tras şi într-un avion An-24, care era staţionat.

Pe de altă parte, susţinătorii federalizării din Lugansk, o altă regiune din estul rusofon al Ucrainei, au ameninţat să treacă la acţiuni mai ferme, dacă autorităţile nu le vor îndeplini cererile până în data de 29 aprilie, într-un ultimatum al cărui text a fost publicat de site-ul ucrainean 0642.com.ua.

Textul subliniază că ‘armata populară din Sud-Est’ încearcă de trei săptămâni să transmită autorităţilor de la Kiev că ocuparea sediului local al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) este o încercare pentru a se face ascultaţi.

‘Cererile noastre sunt simple şi comune: amnistierea tuturor prizonierilor politici, organizarea unui referendum cu privire la viitorul statut al regiunii, anularea creşterii preţurilor şi a taxelor şi autorizarea limbii ruse. Aceste cerinţe-cheie ar fi clare pentru orice guvern dintr-o ţară civilizată’, se menţionează în ultimatum.

‘Dacă, până marţi, ora locală 14.00, revendicările noastre – bazate pe acordurile de la Geneva – nu vor fi îndeplinite, vom considera toate organele aflate la putere la Kiev drept criminale şi antipopulare şi vom trece la acţiuni’, avertizează autorii ultimatumului.

Reprezentanţii Rusiei, SUA, Ucrainei şi UE au adoptat la 17 aprilie la Geneva un document cu privire la criza din Ucraina, care face apel la beligeranţi să renunţe la violenţă, extremism, provocări, prevăzând în acelaşi timp dezarmarea grupărilor ilegal înarmate, eliberarea clădirilor administrative ocupate şi începerea unui dialog de reconciliere.