UCRAINA, gata să se apere militar în faţa Rusiei

Ucraina este gata să se apere militar dacă procesul de pace cu separatiştii proruşi eşuează, a declarat duminică preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu la canale de televiziune ucrainene.

21 sept. 2014, 20:20
UCRAINA, gata să se apere militar în faţa Rusiei

CRIZA DIN UCRAINA: „Trebuie să ne întărim liniile de apărare, să ne întărim armata”, a adăugat şeful statului ucrainean, evocând pentru acest lucru achiziţii de „echipamente” de la occidentali, notează AFP.

„Trebuie să ne dotăm cu ceea ce avem nevoie: echipamente de supraveghere, radare”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Joi, în timpul vizitei lui Poroşenko în Statele Unite, Casa Albă a anunţat deblocarea unui ajutor de 46 milioane de dolari pentru echipamente şi instruirea forţelor ucrainene, în timp ce încă a exclus trimiterea de arme. Administraţia Obama estimează că acest lucru nu ar schimba echilibrul de forţe împotriva separatiştilor „care au sprijinul” Rusiei.

„O dezescaladare este în curs de desfăşurare, orice s-ar spune”, a mai spus Poroşenko.

El s-a referit de asemenea la întâlnirile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, considerând că „fără aceste întâlniri, nu ar exista procesul actual” de pace.

Kievul şi rebeliunea separatistă au semnat sâmbătă la Minsk un memorandum în nouă puncte ce prevede crearea unei zone-tampon de 30 km lăţime de-a lungul liniei de front. Acest plan de pace, care vizează consolidarea încetării focului decretate pe 5 septembrie după o primă sesiune de negocieri de pace la Minsk, a cunoscut obstacole de când a intrat în vigoare. Şi duminică, armata ucraineană a anunţat că nu este gata să respecte toate punctele, mai ales reducerea artileriei sale, atât timp cât încetarea focului nu ar fi totală, aminteşte AFP.