Ucraina i-a cerut Rusiei să o elibereze pe Nadia Savcenko, femeia-pilot capturată de separatişti

Ucraina a cerut joi Rusiei să elibereze un pilot militar ucrainean, Nadia Savcenko, aleasă în absenţă ca deputat în noul Parlament. Ea este internată într-o clinică psihiatrică din Moscova sub acuzaţia de implicare în moartea a doi jurnalişti ruşi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

11 dec. 2014, 17:00
Ucraina i-a cerut Rusiei să o elibereze pe Nadia Savcenko, femeia-pilot capturată de separatişti

Nadia Savcenko, în vârstă de 33 de ani, care a fost capturată de separatişti în estul Ucrainei şi trimisă în Rusia, a fost aleasă între timp în absenţă deputată în noul parlament de la Kiev, făcând parte din noul val de aleşi care au luat parte la revoluţia ‘Euromaidan’ de la Kiev şi care au luptat împotriva separatiştilor proruşi.

Apelul votat în parlamentul de la Kiev joi cere deputaţilor ruşi şi preşedintelui Vladimir Putin să o elibereze pe Nadia Savcenko.

‘Pentru prima dată în istoria Ucrainei independente a fost ales un deputat care nu poate să reprezinte poporul Ucrainei în adunare pentru că este deţinut ilegal pe teritoriul unei alte ţări’, se menţionează în textul adoptat de Rada Supremă.

Citeşte şi Un ofiţer de RANG ÎNALT a fost ARESTAT pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei

Deşi este reţinută în Moscova, Nadia Savcenko a reuşit să depună jurământul de deputat cu ajutorul unui avocat. Ea este una dintre cei câteva sute de prizonieri deţinuţi de separatişti şi a căror eliberare a fost solicitată de Ucraina până la sfârşitul anului, notează Reuters.