Ucraina ia măsuri disperate ca să-şi salveze economia. Vrea să amâne cu doi ani plata datoriei externe

Ucraina intenţionează să amâne rambursarea ratelor dobânzilor şi a bondurilor sale în euro timp de 24 de luni, începând de la 1 august, conform unei Hotărâri de Guvern publicată miercuri.

20 iul. 2022, 16:57
Ucraina ia măsuri disperate ca să-şi salveze economia. Vrea să amâne cu doi ani plata datoriei externe

Executivul de la Kiev, care încearcă să facă faţă efectelor invaziei Rusiei din 24 februarie, a dat instrucţiuni Ministerului de Finanţe să negocieze cu creditorii amânarea plăţilor şi a promis dobânzi suplimentare la plăţile amânate. Ucraina deţine câteva emisiuni de eurobonduri, în valoare de 19,5 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2022-2033, care ar urma să fi amânate până în 2024-2035.

În septembrie, Ucraina are de plată un nivel record al datoriei externe – aproape 57 miliarde de hrivne (1,93 miliarde de dolari) – iar veniturile la bugetul statului acoperă doar o treime din necesităţile de finanţare ale ţării.

Ucraina încearcă să întârzie plățile datoriei sale externe și să modifice structura cuponului pentru unele obligațiuni existente, deoarece invazia Rusiei îi afectează economia și îi epuizează rezervele valutare. Guvernul dorește să cadă de acord cu deținătorii de obligațiuni cu privire la înghețarea plăților pe doi ani și la modificări ale așa-numitelor mandate de PIB până pe 15 august, conform decretelor publicate miercuri pe site-ul guvernului„, scrie Bloomberg.

Citeşte şi Ucraina se oferă să devină câmp de testare pentru cele mai noi tehnologii ale Occidentului. Ministrul Apărării: „Daţi-ne uneltele, noi vom termina treaba!”

Tymofiy Mylovanov, consilier al Cabinetului preşedintelui ucrainean, le-a cerut partenerilor externi să-şi majoreze sprijinul financiar acordat Ucrainei pentru a ajuta ţara să nu se confrunte cu o criză, în situaţia în care cheltuielile au urcat semnificativ din cauza războiului, iar veniturile au scăzut.

Citeşte şi Putin îi dă lovitura lui Biden. Soluţia pe care a găsit-o ca să slăbească puterea dolarului pe piaţa mondială