Putin îi dă lovitura lui Biden. Soluţia pe care a găsit-o ca să slăbească puterea dolarului pe piaţa mondială

Putin nu mai face tranzacţii cu dolari, aceasta fiind o metodă sigură pentru a slăbi dominaţia monedei americane pe plan mondial. Liderul de la Kremlin a înlocuit dolarul cu dirhamul, moneda Emiratelor Arabe.

20 iul. 2022, 13:51
Putin îi dă lovitura lui Biden. Soluţia pe care a găsit-o ca să slăbească puterea dolarului pe piaţa mondială

Putin îi aplică o lovitură grea lui Biden şi înlocuieşte dolarul cu dirhamul. Recent, Moscova a vândut petrol în India, iar tranzacția nu s-a mai realizat în dolari, ci în dirhami, moneda locală din Emiratele Arabe Unite, scrie Business Insider.

Cum Rusia este supusă sancțiunilor Statelor Unite, precum și exclusă din sistemul SWIFT de plăti internaționale, ea încearcă să găsească alte mijloace de schimb valutar cu alte țări, evitând dolarii sau euro.

Putin îi dă lovitura lui Biden. Va înlocui dolarul cu dirhamul în tranzacţii

O factură care a ajuns în posesia agenţiei Reuters a dezvăluit faptul că unei rafinării din India i s-a cerut să plătească livrările în dirhami, deși suma a fost calculată iniţial în dolari. Astfel, o plată în dirhami a fost efectuată către Gazprombank prin Mashreq Bank, banca corespunzătoare din Dubai. Cel puțin două rafinării indiene au decontat deja unele tranzacții cu petrol din Rusia folosind dirhami și vor urma mai multe în curând, deoarece firmele de tranzacționare utilizate de Rosneft abia au început să solicite plata în dirhami luna aceasta.

Citeste si Explozie uriaşă urmată de incendiu la barajul-monument Hoover din SUA. Un grup de turişti, martor la deflagraţie. VIDEO

Aceste mişcări comerciale ale Rusiei arată că Moscova se distanțează din ce în ce mai mult de dolarul american ca o modalitate de a minimiza impactul sancțiunilor occidentale. De regulă, dolarul american este principala monedă comercială de schimb internațional, în special pentru petrol. Dar acum Rusia caută monede alternative.

La începutul lunii martie, Rusia și India au fost în discuții pentru a reînvia un acord valutar din perioada Războiului Rece pentru a evita sancțiunile. În ultimele luni, volumul comerțului între yuani (moneda Chinei) și ruble a crescut, atingând cel mai mare nivel din ultimele 6 luni, la 48 de milioane de dolari pe piața interbancară.

Citeste si Israel şi Arabia Saudită se pregătesc pentru războiul cu Iranul. Conflictul ar putea fi declanşat după 2027