Ucraina îi va cere Rusiei 50 de miliarde de dolari pentru Crimeea şi Donbas

Autoritățile ucrainene intenționează să ceară Rusiei despăgubiri de ordinul a 50 miliarde de dolari prin intermediul instanțelor internaționale pentru Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în martie 2014) și Donbas (unde Rusia sprijină rebelii separatiști cu forțe umane și arme), a declarat marți seara ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, într-un interviu pentru postul de televiziune '24', citat de agenția de presă Unian, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
23 sept. 2015, 05:40
Ucraina îi va cere Rusiei 50 de miliarde de dolari pentru Crimeea şi Donbas

‘Vorbim de miliarde de dolari (…). Am luat în calcul totul. Chiar și costul resurselor naturale, inclusiv nisipul, pe care nu-l putem folosi’, a subliniat Klimkin, care a recunoscut că procesele pe care Ucraina intenționează să le intenteze Rusiei vor fi de durată. ‘Este o chestiune de patru — șase ani’, a opinat el.

‘Cred că până la urmă suma în urma acestor procese s-ar putea ridica la mărimea daunelor în ‘cazul Iukos”, a indicat șeful diplomației ucrainene, evocând o recentă decizie a Curții de Arbitraj de la Haga care a obligat Rusia la plata unor despăgubiri totalizând 50 de miliarde de dolari în favoarea unui grup de acționari ai companiei Iukos, pe vremuri unul din cei mai mari producători de petrol din Rusia.

Citeşte şi Lovitură pentru Putin: Rusia, condamnată la Curtea de la Haga

‘Nimeni nu a intentat până acum un proces la Curtea Internațională de Justiție a ONU (CIJ) pentru nerespectarea Convenției privind finanțarea terorismului. Dacă vom putea dovedi că Rusia a finanțat și finanțează terorismul, aceasta ar putea duce la o serie de circumstanțe complet neprevăzute’, a spus ministrul ucrainean de externe.