Ucraina îl soate pe Pușkin din școli dar îi păstrează pe autorii ruși născuți pe teritoriul său. Care sunt operele pe care copiii ucraineni le vor studia

Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a retras autorii ruşi şi belaruşi din programa şcolară pentru învăţământul secundar. Au fost adăugate în schimb, lucrări ale scriitorilor străini.

18 aug. 2022, 19:40
Ucraina îl soate pe Pușkin din școli dar îi păstrează pe autorii ruși născuți pe teritoriul său. Care sunt operele pe care copiii ucraineni le vor studia

Conform noii programe, la disciplina de literatură străină vor fi studiate de acum înainte numai operele în limba rusă care aparţin autorilor născuţi pe teritoriul Ucrainei sau care au avut o relaţie specială cu această ţară.

Citește și Război în Ucraina. Bombardamente intense la Harkov, au sunat sirenele de război VIDEO

„Revizuirea şi actualizarea conţinutului programei generale a învăţământului secundar este o reacţie în faţa provocărilor apărute în legătură cu agresiunea armată pe scară extinsă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, motivează ministerul ucrainean.

În urma acestei decizii elevii ucraineni nu îl vor mai studia pe poetul naţional rus Aleksandr Puşkin, în schimb, în programa şcolară vor rămâne scriitorii ruși, Nikolai Gogol şi Mihail Bulgakov, ambii născuţi în Ucraina.

Locul autorilor ruși urmează să fie luat de către scriitorii, poeţii şi dramaturgii europeni, printre care se află și Jean de Lafontaine, Robert Burns sau Johann Wolfgang von Goethe.

Eliminarea autorilor ruşi nu este singura modificare adusă programei şcolare ucrainene, a cărei revizuire a fost efectuată de Ministerul Educaţiei în colaborare cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu profesori, deputaţi, dar şi cu unele ONG-uri.

La disciplina Istorie, „tematicile actualizate vor oferi o viziune a Uniunii Sovietice ca stat de tip imperial”, se arată în comunicatul ministerului ucrainean.

Acesta subliniază faptul că elevii vor trebui să studieze mai detaliat istoria recentă.

În cazul conflictul armat început inţial în Donbas în anul 2014, la lecţiile de istorie vor fi „evidenţiate acţiunile de genocid ale liderilor politici (ruşi – n.r.) şi ale armatei ruse împotriva ucrainenilor, rezistenţa naţională contra agresiunii ruse şi sprijinul internaţional pentru Ucraina”, menționează sursa citată.

Disciplina „Apărarea Ucrainei” va fi consolidată cu componenta „patriotico-militară” , cu informaţii despre războiul actual şi despre „eroii” săi, iar la disciplina „Bazele Sănătăţii” vor fi predate noţiuni de protecţie pe timp de conflict.

Citește și NATO intervine în războiul din Ucraina. Stoltenberg cere inspecții la Centrala Nucleară Zaporojie și retragerea trupelor ruse