UCRAINA: Începe ASALTUL asupra regiunii DONEŢK. Populaţia PLEACĂ din zonele controlate de rebeli

Armata ucraineană a cerut luni populaţiei civile să părăsească zonele controlate de separatiştii proruşi, printre care se numără şi fieful acestora, oraşul Doneţk, ce este încercuit în prezent de trupele Kievului, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

04 aug. 2014, 18:29
UCRAINA: Începe ASALTUL asupra regiunii DONEŢK. Populaţia PLEACĂ din zonele controlate de rebeli

Armata ucraineană pregăteşte asaltul asupra Doneţkului şi cere civililor să părăsească zonele controlate de separatişti. ‘Cerem populaţiei paşnice să părăsească zonele ocupate de teroriştii care jefuiesc, răpesc, ocupă clădiri şi confiscă vehicule particulare’, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko, care nu a confirmat lansarea unui asalt asupra acestui oraş, dar a admis că se desfăşoară pregătiri pentru o astfel de acţiune.

El a precizat că armata a deschis coridoare umanitare la Doneţk, Lugansk şi Gorlovka pentru a permite plecarea populaţiei, aceste coridoare fiind deschise timp de patru ore în fiecare zi, timp în care trupele Kievului nu vor deschide focul la cel puţin 200 de metri de aceste zone, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ucraina vrea să-l aducă într-o instanţă internaţională pe Vladimir Putin şi pe ministrul său al apărării

Statul major ucrainean susţine că, în cele aproape patru luni de ofensivă, au reuşit să recucerească 600 de localităţi, ajungând la porţile oraşului Doneţk, în jurul căruia luptele s-au intensificat în ultimele zile. Armata ucraineană a confirmat că strategia sa este de a izola insurgenţii la Doneţk şi Lugansk pentru a tăia legăturile lor cu zonele de la frontiera cu Rusia. Acestea ‘sunt oraşele cheie ocupate astăzi de terorişti, cele unde ei şi-au concentrat cea mai mai parte a trupelor şi armamentului, iar eliberarea lor nu va fi uşoară’, a declarat ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei, care a vorbit şi despre tiruri de artilerie lansate zilnic de pe teritoriul rus împotriva trupelor ucrainene.

Citeşte şi Ministrul Apărării din Ucraina: Armata este aproape de victorie în operaţiunile din estul ţării

Moscova a anunţat tot luni că 438 de soldaţi ucraineni care participau la operaţiunile militare s-au refugiat pe teritoriul rus, Kievul confirmând doar cifra de 311 soldaţi ce au fost nevoiţi să se replieze în timpul luptelor către un post rus de frontieră pentru că rămăseseră fără muniţie.

Tensiunea a crescut şi odată cu un alt anunţ al Moscovei ce face referire la începerea unor noi manevre de anvergură ale armatei ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, la care participă cel puţin 100 de avioane de luptă.