Ucraina începe contraofensiva. Zelenski a atacat Crimeea cu drone VIDEO

Flota rusă a Mării Negre a respins un atac cu drone asupra Sevastopolului, susţine guvernatorul prorus al oraşului.

24 apr. 2023, 09:11
Ucraina începe contraofensiva. Zelenski a atacat Crimeea cu drone VIDEO

Război în Ucraina. Flota rusă a Mării Negre a respins un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea în primele ore ale zilei de luni, a declarat guvernatorul prorus al oraşului pe reţelele sociale, relatează Reuters.

Zelenski: Glorie fiecărui erou ucrainean! Victoria noastră în acest război va fi comună pentru toţi cei care au făcut-o posibilă

„Conform ultimelor informaţii: o dronă de suprafaţă a fost distrusă … a doua a explodat singură”, a scris guvernatorul Mihail Razvojaev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Acum oraşul este liniştit”, adaugă oficialul prorus. Nu au fost raportate pagube, susţine Razvojaev.

Deşi Kievul nu le revendică oficial, aceste atacuri cu drone sunt atribuite de obicei ucrainenilor.

Atenţia se îndreaptă în aceste zile în mod special spre frontul ucrainean în condiţiile în care este aşteptată o contraofensivă ucraineană, ale cărei semne incipiente au fost observate în sudul ţării şi al cărei obiectiv, potrivit preşedintelui Zelenski, este recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv Crimeea.

Iohannis: Criza de securitate din Europa, generată de agresiunea militară brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, a evidenţiat încă o dată importanţa Forţelor Terestre române în asigurarea securităţii ţării şi a Flancului Estic

Sunt momente critice în Ucraina! Imaginile surprinse în ultimele 48 de ore arată că trupele ucrainene au început să își stabilească baze de luptă, cu tot cu linii stabile de aprovizionare, în poziții-cheie. Experții militari spun că această contraofensivă este pe cale să înceapă și că vom vedea, cel mai probabil, un “atac-fulger” împotriva trupelor rusești. Trupele ucrainene au intrat în linie dreaptă pentru pregătirea contraofensivei împotriva trupelor ruse care ocupă o parte din ţară. Se fac antrenamente și se creează noi unităţi militare.

„Pregătim în mod intens noi brigăzi şi unităţi care vor arăta pe front ceea ce au învăţat”, a afirmat preşedintele ucrainean, care şi-a înregistrat alocuţiunea zilnică la finalul reuniunii Comandamentului Suprem pe care îl convocase în cursul după-amiezii.

La această reuniune a Cartierului General al Înaltului Comandament Suprem au fost abordate aspecte legate de mobilizarea tuturor mijloacelor pentru eliberarea Ucrainei de sub ocupaţia rusă, a spus Volodimir Zelenski, înainte de revenirea la Kiev a ministrului apărării Oleksii Reznik de la întâlnirea Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein (Germania).

Trupele ucrainene se pregătesc să-și folosească noile arme occidentale într-un atac „în stil big bang” pentru a-l umili pe Vladimir Putin, potrivit experților militari de top.

The Sun a vorbit cu general american în rezervă Ben Hodges, cu generalul de brigadă britanic în rezervă Ben Barry și cu colonel britanic în rezervă Hamish de Bretton-Gordon despre următorii pași ai Kievului pentru a învinge Rusia.

Și, deși au oferit relatări variate despre cum ar putea arăta contraofensiva, toți sunt de acord că Ucraina are capacitatea de a învinge armata lui Putin.

Soldații curajoși țin linia împotriva invaziei întortocheate a lui Putin – îndurând luni de zile unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului în bătălii brutale, în stil război de tranșee.

Dar conducerea ucraineană a fost clară, ei consideră această luptă cu uzură mare ca un preț care merită plătit în timp ce se pregătesc pentru contraofensivă.

În spatele liniei frontului, un nou val de trupe hotărâte să-și protejeze patria s-au antrenat cu arme occidentale. Acestea se vor lansa în luptă cu piese cheie noi, cum ar fi tancurile de luptă principale Challenger 2, M1 Abrams și Leopard 2, vehicule blindate Stryker și Bradley și noi sisteme de artilerie.

Cu aceste arme – în teorie ar trebui să-i depășească pe ruși, punând bazele noii ofensive. Generalul Hodges a declarat pentru The Sun că Ucraina va face un pas mare – și își va concentra eforturile pentru a recuceri în sfârșit Crimeea, care se află în mâinile Rusiei din 2014.