Se înfiinţează un tribunal special pentru judecarea cazurilor de corupţie

Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat joi lansarea unui tribunal special pentru judecarea cazurilor de corupţie, în cadrul eforturilor de a-şi îmbunătăţi imaginea de reformist, în vederea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale prevăzut pentru 21 aprilie, relatează Reuters.

11 apr. 2019, 14:42
Se înfiinţează un tribunal special pentru judecarea cazurilor de corupţie

Poroşenko a precizat că procesul de selectare a judecătorilor pentru noul tribunal a durat şapte luni. „Astăzi vedem rezultatul: 38 de noi judecători încep să-şi îndeplinească îndatoririle în noua instanţă”, a scris şeful statului pe Twitter.

Acesta a asigurat că magistraţii „dispun de pârghiile şi instrumentele necesare pentru a avea succes” şi că „reforma judiciară le-a asigurat independenţa de legislativ şi executiv, precum şi faţă de preşedinte”.

Înfiinţarea noului tribunal a fost decisă în contextul programului stand-by de 3,9 miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional, cu scopul de a elimina corupţia şi de a proteja deciziile justiţiei de presiuni politice sau mită. Crearea instanţei anticorupţie era una dintre condiţiile pentru continuarea cooperării dintre Ucraina şi FMI, iar proiectul de lege privind înfiinţarea sa a fost adoptat la începutul lui iunie 2018 de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean), potrivit Agerpres.

Totuşi, conform unui sondaj de opinie făcut public joi, Petro Poroşenko ar urma să piardă scrutinul din 21 aprilie în faţa lui Volodimir Zelenski, actor de comedie novice în politică.