Ucraina îşi consolidează graniţa cu Rusia înainte de alegeri: Grinzi de baraj împotriva tancurilor şi şanţuri

Serviciul de frontieră ucrainean a instituit un regim de protecţie sporit la graniţa cu Rusia şi un control mai rigid în privinţa cetăţenilor ruşi, care doresc să intre pe teritoriul Ucrainei, înainte de alegerile prezidenţiale anticipate programate pentru duminică, 25 mai, relatează agenţiile de presă Unian şi ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 08:53
Ucraina îşi consolidează graniţa cu Rusia înainte de alegeri: Grinzi de baraj împotriva tancurilor şi şanţuri

Astfel, toate punctele de trecere a frontierei ruso-ucrainene sunt protejate cu blocuri de beton şi grinzi metalice de baraj împotriva tancurilor (aşa-numiţii arici antitanc).

Grănicerii ucraineni acordă o atenţie deosebită tronsonului de graniţă în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi graniţei administrative între Herson şi Crimeea, anexată din luna martie la Rusia.

La graniţa cu Rusia, potrivit Serviciului de frontieră ucrainean, au fost amenajate 200 de puncte de control, 400 de puncte de tragere, 70 km de şanţuri şi obstacole. Peste 200 de drumuri ce ocolesc punctele de control la frontieră au fost blocate.

Rusia, care contestă noile autorităţi proeuropene de la Kiev, a refuzat să trimită observatori la alegerile prezidenţiale din Ucraina, informează, la rândul său, agenţia de presă RIA Novosti.

Autorităţile ruse au decis să nu trimită observatori la alegerile preconizate pentru 25 mai în Ucraina, considerând că, în acest moment, ar fi mai important de oprit vărsarea de sânge în sud-estul ţării, a explicat şeful Comisiei pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki.

Pe de altă parte, scrutinul se profilează să decurgă dificil în estul Ucrainei, mai ales în regiunile Doneţk şi Lugansk, care şi-au declarat independenţa în urma aşa-numitelor referendumuri din 11 mai.

Deputaţii autoproclamatei Republici Populare Lugansk au votat luni pentru suspendarea activităţii comisiilor electorale teritoriale în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică, potrivit postului de radio Svoboda.

În localitatea Artemovsk din regiunea Doneţk separatiştii au ameninţat să-l spânzure pe directorul uneia din şcoli dacă va accepta să instaleze în clădire o secţie de votare, a relatat agenţia de presă ucraineană Unian.

Premierul Arseni Iaţeniuk declarase anterior că guvernul pune la punct o schemă separată pentru asigurarea ordinii publice în timpul procesului electoral în regiunile Lugansk şi Doneţk, dar experţii atrag atenţia că regimul de la Kiev nu controlează situaţia în estul ţării.

Oamenii sunt speriaţi şi refuză să fie antrenaţi în comisiile electorale, nimeni nu garantează securitatea locuitorilor, de aceea este de aşteptat ca în ziua scrutinului cele mai multe birouri de vot din sud-estul Ucrainei să aibă uşile închise, estimează aceştia.

Conform unor surse de la Kiev, mii de ceceni şi persoane fără adăpost ar fi fost infiltraţi din Rusia în regiunile din estul Ucrainei pentru a perturba procesul electoral. Informaţia nu a putut fi verificată, dar suscită unele semne de întrebare, potrivit unor observatori independenţi, care sesizează că graniţa ruso-ucraineană beneficiază de o securitate sporită în ultimele luni şi ar fi fost greu de desantat un număr mare de diversionişti incognito. Mai ales că autoproclamatele autorităţi separatiste din Doneţk nu au deschis graniţa cu Rusia la 18 mai, aşa cum ameninţaseră.