UCRAINA: Iulia Timoşenko va fi ELIBERATĂ din închisoare. Ministrul de Interne a fost DESTITUIT

Noul Parlament ucrainean a votat, între altele, şi pentru eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timoşenko, eroina Revoluţiei Portocalii, care se află de peste doi ani în închisoare. Totodată, Parlamentul de la Kiev l-a destituit şi pe ministrul de Interne.

RomaniaTV.net
21 feb. 2014, 17:02
UCRAINA: Iulia Timoşenko va fi ELIBERATĂ din închisoare. Ministrul de Interne a fost DESTITUIT

Parlamentarii au luat decizia eliberării Iuliei Timoşenko cu 310 voturi pentru, faţă de 54  împotrivă, cerând să se dezincrimineze capetele de acuzare pe baza cărora fostul premier al Ucrainei a ajuns în închisoare.

„Eliberaţi-o pe Iulia! Eliberaţi-o pe Iulia!”, au strigat parlamentarii după exprimarea votului. Deocamdată, nu este clar când va fi eliberată Iulia Timoşenko din închisoarea de la Karkiv, unde îşi ispăşeşte pedeapsa.

Parlamentul Ucrainei a votat vineri în favoarea destituirii ministrului de interne Vitali Zaharcenko pentru folosirea „violenţei” împotriva protestatarilor, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Zaharcenko este o persoană contestată în Piaţa Independenţei din Kiev ca urmare a măsurilor de reprimare luate împotriva manifestanţilor. Demiterea ministrului va fi văzută ca o victorie pentru mişcarea de proteste, comentează Reuters.

Totodată, legislativul a votat în favoarea amendării Codului Penal, ceea ce ar putea pregăti terenul pentru eliberarea din închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko, menţionează Reuters.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi opoziţia ucraineană au semnat vineri un acord de ieşire din criză ce prevede importante concesii făcute puterii, la o zi de la baia de sânge ce a avut loc la Kiev, a transmis AFP, citată de Agerpres.

Acordul semnat vineri la palatul prezidenţial din Kiev, în prezenţa unor mediatori europeni, prevede în special alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul survine după violenţele ce s-au soldat cu aproape 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.