UCRAINA: Kievul a solicitat Interpol o notificare de tip „cod roșu” împotriva lui Ianukovici

UCRAINA: Autoritățile ucrainene au cerut Interpol să emită un mandat internațional de arestare pe numele președintelui destituit Viktor Ianukovici pentru 'abuz de putere și crimă', a anunțat vineri agenția cu sediul la Lyon, într-un comunicat preluat de AFP.

07 mart. 2014, 07:34
UCRAINA: Kievul a solicitat Interpol o notificare de tip „cod roșu” împotriva lui Ianukovici

UCRAINA: Noile autorități de la Kiev și-au exprimat dorința ca o notificare de tip ‘cod roșu’ să fie emisă împotriva fostului lider ucrainean, despre care se cunoaște că în prezent s-ar afla pe teritoriul Federației Ruse. Acest tip de notificare reprezintă o solicitare de arestare în vederea extrădării la cererea unui membru al Interpol și este transmisă în toate cele 190 de țări membre ale organizației.

Cererea primită miercuri este în prezent studiată de Biroul de afaceri juridice al organizației internaționale de poliție, care trebuie să determine compatibilitatea solicitării cu misiunile și regulile Interpol.

Ultima oară Ianukovici a apărut în public vinerea trecută, când a susținut o conferință de presă la Rostov-pe-Don, un oraș situat în sudul Rusiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina. El a explicat că a fost constrâns să fugă de la Kiev și să solicite protecția autorităților ruse din cauza amenințărilor la viața sa și a familiei sale după schimbarea de putere survenită în Ucraina la 22 februarie și că, în continuare, se consideră șef legitim al statului.

La 22 februarie, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) l-a demis pe Ianukovici, a schimbat Constituția și a atribuit temporar prerogativele de șef al statului noului președinte al legislativului, Oleksandr Turcinov, stabilind totodată alegeri prezidențiale anticipate pentru 25 mai.