Ucraina: Lupte intense la Debalţevo şi Mariupol; Poroşenko, discuţii telefonice cu Merkel şi Hollande

Lupte intense între armata ucraineană și separatiștii proruși se dau la circa zece kilometri de orașul Mariupol, situat pe țărmul Mării Azov, a declarat sâmbătă un comandant al trupelor ucrainene, citat de agenția EFE.

14 feb. 2015, 16:15
Ucraina: Lupte intense la Debalţevo şi Mariupol; Poroşenko, discuţii telefonice cu Merkel şi Hollande

Conform sursei citate, un sat din respectiva zonă este practic în ruine după bombardamentele de artilerie ale insurgenților proruși, care au luat cu asalt pozițiile batalionului ‘Azov’, constituit din voluntari ucraineni cu idei ultranaționaliste.

Luptele din apropiere de Mariupol sunt confirmate și de autoritățile administrației locale din această localitate, care afirmă că la mai puțin de 20 de kilometri de oraș au loc confruntări armate și separatiștii folosesc artileria grea.

Anterior, armata ucraineană a anunțat că rebelii proruși au luat cu asalt pozițiile trupelor guvernamentale la periferia orașului Debalțevo, un nod feroviar strategic situat la jumătatea drumului dintre cele două fiefuri ale separatiștilor, localitățile Donețk și Lugansk.

Potrivit unui oficial din Ministerul ucrainean de Interne, orașul Debalțevo este ‘în flăcări’ în urma tirurilor de artilerie ale separatiștilor, aceștia din urmă susținând că peste 6.000 de soldați ucraineni sunt încercuiți în această localitate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de la Kiev, Andrei Lâsenko, a declarat că, în pofida acordului convenit la summitul desfășurat joi la Minsk, separatiștii continuă să primească arme și combatanți din Rusia, acuzație formulată vineri și de către Departamentul american de Stat.

În contextul acestei noi escaladări a confruntărilor, ce se produce când rămân puține ore până la intrarea în vigoare a armistițiului convenit la Minsk, administrația prezidențială de la Kiev a anunțat că președintele Petro Poroșenko va avea sâmbătă noi convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, precum și cu președinții francez și american, Francois Hollande și Barack Obama.