Ucraina: Luptele continuă în Doneţk, în zona aeroportului

Aeroportul din Doneţk, puct strategic pentru Ucraina şi obiectiv mult râvnit de către Rusia, este din nou scena confruntărilor trupele ucrainene cu rebelii proruşi, care încearcă de luni de zile să preia controlul acestui obiectiv.

16 ian. 2015, 09:32

Escaladarea violenţelor a început în urmă cu o săptămână, şi a continuat în regiunea minieră Donbas.  În zona aeroportului se aud tiruri de armă zi şi noapt, dar nimeni nu ştie cu exactitate ce se întâmplă acolo. Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au încercat să afle, dar au renunţat până la urmă, din cauza intensităţii bombardamentelor. Doar jurnaliştii francezi au mai reuşit să furnizeze unele informaţii despre schimburile de focuri între cele două părţi beligerante.

„Luptele pentru aeroport au atins aceeaşi intensitate ca în perioada de vârf de la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui noiembrie”, a scris pe Facebook corespondentul de război Iuri Butusov, precizând că  „beligeranţii s-au aflat la o distanţă de trei-cinci metri, aproape corp la corp”.

Citeşte şi În estul Ucrainei ar putea izbucni un RĂZBOI de PROPORŢII uriaşe. Responsabilii militari sunt în ALERTĂ

Un jurnalist francez relata că auzise o conversaţie între militarii ucraineni care voiau să ceară întîriri şi ajutoare, deoarece luptătorii proruşi intenţionează să distrugă, cu tancurile, zidurile noului terminal al aeroportului.

Atacurile artileriei grele sunt executate de către ambele tabere şi s-au extins în zone locuite şi de la periferia acestora. Joi seara, armata ucraineană a declanşat o contraofensivă şi i-a respins pe rebeli. Luptele continuă însă şi nu sunt semne să înceteze curând.

Două scenarii posibile

Secretarul Consiliul Naţional ucrainean pentru Securitate, Oleksandr Turcinov, a prezentat joi „două scenarii” pentru mai departe. „Primul este reluarea la scare mare a ostilităţilor şi un atac cu participarea activă a forţelor armate ruseşti, ale cărui consecinţe ar putea să fie un război continental de mare amploare”, a spus Turcinov. Al doilea „implică tentative ale Kremlinului vizând să împiedice stabilizarea situaţiei în Ucraina”, cu scopul de a epuiza ţara economic şi militar.

Citeşte şi Turcinov: În 2015, Ucraina va fi eliberată de terorişti şi ocupanţi

Turcinov a mai spus că Rusia este parte implicată în mod direct în conflict şi că 8.500 dintre cei 38.000 de oameni care luptă împotriva armatei naţionale ucrainene sunt militari din armata naţională rusă. Aproximativ 52.000 de militari suplimentari sunt prezenţi în apropiere de frontieră, cu peste 300 de tancuri şi 1.800 de alte vehicule blindate.

Parlamentul ucrainean a adoptat legera mobilizării parţiale, în trei reprize, în acest an.  Prima etapă începe pe 20 ianuarie şi vizează aproximativ 50.000 de persoane.