Ucraina: Manifestanţii au preluat controlul asupra Ministerului Justiţiei VIDEO

Mai multe zeci de manifestanţi au preluat duminică seară controlul asupra Ministerului Justiţiei, în centrul capitalei Ucrainei, Kiev, fără să întâmpine rezistenţă, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse, aflat la faţa locului.

26 ian. 2014, 21:59
Ucraina: Manifestanţii au preluat controlul asupra Ministerului Justiţiei VIDEO

Niciun reprezentant al forţelor de ordine nu se afla prezent la locul incidentului, situat la câteva zeci de metri de zona din oraş ocupată de manifestanţi, scrie Agerpres. Protestatarii au început imediat după aceea să ridice baricade în jurul clădirii, folosindu-se de lăzi de gunoi.

 „La ora 22.38 (22.38, ora României), serviciul de pază al Ministerului Justiţiei a apelat poliţia, la numărul 102, anunţând că persoane necunoscute au încercat să ocupe o clădire a ministerului. Informaţia a fost confirmată. Momentan, clădirea, într-adevăr, este ocupată”, informează miliţia de la Kiev.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, clădirea a fost ocupată de membri ai mişcării civice Spilna Sprava, fapt recunoscut de liderul mişcării, Alexandr Daniliuk.

Paisprezece din cele 25 de administraţii regionale au fost blocate de manifestanţi

Mişcarea de protest din Ucraina, începută la Kiev, s-a extins în ultimele zile, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.

Manifestanţii au blocat sedii ale instituţiilor publice în care se aflau guvernatori, în patru oraşe din Ucraina, şi au ocupat administraţiile regionale în alte zece localităţi, deseori reacţionând cu violenţă la acţiunile forţelor de ordine, însărcinate cu protecţia acestor instituţii.

Deşi aceste acţiuni de protest au loc, în special, în vestul Ucrainei, unde naţionaliştii care susţin orientarea proeuropeană sunt foarte activi, blocarea principalelor instituţii publice a avut loc şi în alte regiuni ale ţării.

Mii de persoane au încercat să ocupe, duminică, administraţia regiunii Zaporojie, în estul Ucrainei, păzită de sute de poliţişti, potrivit unor imagini difuzate de posturi de televiziune ucrainene.

În regiunea Transcarpatia, în vestul Ucrainei, sute de protestatari au încercuit sediul administraţiei regionale şi au ridicat baricade pentru a-i împiedica pe oficiali să-şi desfăşoare activitatea.

De asemenea, sute de persoane ostile puterii s-au adunat la Dnepropetrovsk, în estul Ucrainei, pentru a încerca să pătrundă în clădirea administraţiei locale, în timp ce poliţiştii au ripostat folosind tunuri cu apă. Trei poliţişti au fost răniţi.

La Lvov, principalul oraş din vestul ţării, manifestanţii au ocupat sediului administraţiei, ridicând în faţa acesteia baricade cu pneuri şi saci de nisip. Guvernatorul regiunii şi-a prezentat demisia, subliind totuşi că a fost constrâns să facă acest lucru.

Administraţiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Vinniţa, Rovno, Ternopol, Hmelniţki, în vest, şi Cernighiv, Poltava, în estul Ucrainei.

Mişcări de protest au loc la Jitomir, Cerkasî, Odesa, Nikolaiev, Lugansk, Harkov şi Kirovograd.

Totodată, manifestanţii adunaţi la Doneţk au fost dispersaţi de forţele de ordine, iar administraţia regională de la Kiev continuă să funţioneze în regim normal.