Ucraina neagă implicarea în tentativa de asasinat împotriva unui lider separatist

Autoritățile de la Kiev au negat orice implicare în explozia care a vizat sâmbătă mașina lui Igor Plotnitski, liderul republicii separatiste autoproclamate Lugansk din estul Ucrainei, transmite Xinhua. "Partea ucraineană nu este implicată în această tentativă de asasinat, care este ilogică și nu rezolvă nicio problemă," a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Olexandr Motuzianik, citat de agenție.

07 aug. 2016, 06:45
Ucraina neagă implicarea în tentativa de asasinat împotriva unui lider separatist

Plotnitski a suferit răni grave în urma exploziei. Centrul de informații al insurgenților din Lugansk a afirmat că dispozitivul exploziv folosit în atentat conținea 10-15 kg de trinitrotoluen și a fost detonat la ora 8.00 dimineața (ora locală, aceeași ca și ora României). Bomba a fost amplasată într-un stâlp de iluminat public din apropierea automobilului liderului separatist.

O sursă neidentificată, citată de agenția rusă Interfax a afirmat că Plotnitski a fost spitalizat, dar viața sa nu este în pericol și că explozia a rănit și alte persoane.

Igor Plotnitski, în vârstă de 52 de ani, este un fost comandant al unei grupări rebele proruse și a fost ales în noiembrie 2014 la conducerea republicii Lugansk, nerecunoscute de autoritățile de la Kiev. El este al treilea lider separatist din regiune vizat de un atentat cu exploziv. Un altul, Alexei Mozgovoi, a fost ucis de explozia mașinii sale, alături de șase camarazi, în mai 2015. În decembrie 2015, un al doilea comandant al rebelilor, Pavel Dremov, a avut aceeași soartă, iar separatiștii au pus atacul pe seama forțelor ucrainene.

Regiunile Lugansk și Donețk și-au declarat independența față de Ucraina și luptă împotriva armatei acestui stat. Ucraina consideră alegerea prin vot a lui Plotnitski la conducerea așa-numitei republici Lugansk, în noiembrie 2014, ca o încălcare a acordului de încetare a focului.