UCRAINA: Ofensiva împotriva rebelilor continuă. FOCURI de ARMĂ la Doneţk

Focuri de arme s-au auzit în noaptea de miercuri spre joi la Doneţk, capitala estului minier al Ucrainei, care se află încă sub controlul separatiştilor proruşi, în pofida intensificării ofensivei forţelor ucrainene în regiune, au anunţat autorităţile locale, citate de France Presse, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 iun. 2014, 11:01
UCRAINA: Ofensiva împotriva rebelilor continuă. FOCURI de ARMĂ la Doneţk

La Doneţk continuă ofensiva împotriva rebelilor. Joi s-au auzit din nou focuri de armă.’Noaptea a trecut relativ calm. Potrivit mărturiilor locuitorilor din Şiroki (o suburbie a oraşului Doneţk), s-au auzit focuri’ de armă, a indicat primăria locală, într-un comunicat.

În oraşul de aproape un milion de locuitori predomină o situaţie apropiată de anarhie, după lupte intense care au permis forţelor ucrainene să preia controlul aeroportului internaţional (40 de morţi, toţi din rândul separatiştilor).

Străzile sunt aproape pustii şi controlate de către insurgenţi, care au proclamat ‘o republică populară’ independentă de Kiev şi au amplasat numeroase baraje rutiere în împrejurimile sale.

Forţele ucrainene, care au lansat de aproape două luni ‘o operaţiune antiteroristă’, şi-au intensificat marţi ofensiva, concentrându-se în jurul bastionului prorus din Slaviansk, peste 100 km nord de Doneţk.

Citeşte şi Preşedintele interimar ucrainean anunţă închiderea parţială a graniţei cu Rusia

Luptele s-au soldat cu moartea a doi soldaţi şi cu numeroase victime în rândul rebelilor, potrivit Kievului. În confruntări a fost avariată o conductă de apă, privând astfel provizionarea cu apă a locuitorilor din cinci oraşe din zonă, între care şi Slaviansk.

Forţele ucrainene au declarat miercuri seara că au distrus un depozit de muniţii al rebelilor.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat joi trimiterea unui al treilea batalion al Gărzii Naţionale, compus din voluntari angajaţi pentru consolidarea armatei, care ar urma să ajungă aproximativ în zece zile pe ‘frontul de est’