Ucraina: Preşedintele demis Viktor Ianukovici „va respecta” alegerea făcută de popor

Preşedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia la sfârşitul lunii februarie, a declarat luni că 'va respecta' alegerea poporului în urma scrutinul prezidenţial de duminică, câştigat de miliardarul Petro Poroşenko, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 mai 2014, 11:31
Ucraina: Preşedintele demis Viktor Ianukovici „va respecta” alegerea făcută de popor

‘Indiferent de regiune sau de participare, indiferent de alegerea care a fost făcută, eu voi respecta această alegere ce intervine în cel mai dificil moment pentru ţara noastră‘, a spus Ianukovici, într-o declaraţie de presă, dată publicităţii la Rostov pe Don, oraş în sudul Rusiei, citată de agenţiile ruse de presă.

Ianukovici, considerat un politician prorus, a fost înlăturat de la putere în urma unei ample mişcări de contestare, după ce a renunţat să mai semneze Acordul de asociere a Ucrainei la UE, parafat înainte, la summitul din noiembrie trecut a Parteneriatului Estic de la Vilnius. Acţiunea de protest proeuropeană, începută de câteva ONG-uri, s-a transformat în decurs de câteva săptămâni într-un protest fără precedent în această fostă republică sovietică, mai ales după ce guvernul său a declanşat represalii severe împotriva opozanţilor. Zeci de manifestanţi au fost ucişi pe Maidan, piaţa din centrul Kievului, epicentrul mişcării de contestare, în urma confruntărilor cu trupele antirevoltă Berkut. Criza din Ucraina a dus la cea mai gravă confruntare între Occident şi Rusia de la încheierea războiului rece.