Ucraina: Preşedintele face apel la populaţie să susţină operaţiunea împotriva insurgenţilor

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a făcut vineri apel la populaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, din estul rusofon al ţării, să susţină operaţiunea specială dusă de trupele guvernamentale împotriva insurgenţilor proruşi, subliniind că acţiunile separatiştilor ameninţă atât viaţa, cât şi bunăstarea cetăţenilor, relatează agenţia de presă Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mai 2014, 09:04
Ucraina: Preşedintele face apel la populaţie să susţină operaţiunea împotriva insurgenţilor

Aceste acţiuni teroriste ale separatiştilor lovesc în primul rând în cetăţenii noştri. Fac apel la populaţia din Doneţk şi Lugansk: este necesar să susţineţi operaţiunea antiteroristă ca să încheiem odată cu aceşti separatişti‘, a făcut apel Oleksandr Turcinov, de la tribuna Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), reunită vineri în sesiune plenară.

O situaţie deosebit de periculoasă se înregistrează în prezent la Lugansk şi Doneţk, care şi-au declarat independenţa în urma referendumurilor controversate de duminica trecută, a afirmat preşedintele interimar ucrainean, menţionând că acţiunile separatiştilor nu doar că ameninţa integritatea fizică a cetăţenilor, ci şi bunăstarea lor. Astfel, a spus el, a fost blocată posibilitatea ca statul să asigure plata pensiilor şi salariilor în regiune.

Banca Naţională a Ucrainei şi-a suspendat joi orice activitate în cele două regiuni, invocând ameninţări din partea separatiştilor.

‘Astăzi (joi) direcţia teritorială a Băncii Naţionale a primit o solicitare din partea autoproclamatei republici Doneţk pentru eliberarea unei sume considerabile în numerar. În cazul unui refuz, separatiştii au ameninţat cu represalii’, a explicat serviciul de presă al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Din raţiuni de securitate, angajaţii filialei din Doneţk a Băncii Naţionale au fost evacuaţi, iar toate activităţile au fost suspendate.

Astfel de acţiuni ale separatiştilor fac imposibilă funcţionarea sistemului bancar din regiune, ceea ce ar putea duce la un impas în plata pensiilor şi a salariilor pentru angajaţii din sectorul public şi mineri, precum şi pentru alte segmente ale populaţiei, a avertizat preşedintele interimar al Băncii Naţionale a Ucrainei, Vladimir Krotiuk. El a mai spus că există riscul perturbării activităţii întreprinderilor şi în sfera comercială.

Kievul a angajat o operaţiune specială împotriva miliţiilor proruse, care se bucură de sprijinul localnicilor în această zonă a Ucrainei de la graniţa cu Rusia, acţiune denunţată de Moscova ca ‘operaţiune de represalii’.