UCRAINA: Protestatarii CONTROLEAZĂ clădirea administraţiei prezidenţiale. Ianukovici se ASCUNDE – VIDEO

Birourile din Kiev ale preşedintelui Viktor Ianukovici nu mai sunt păzite de gărzile de securitate, iar protestatarii par să deţină nestingheriţi controlul asupra birourilor preşedintelui din sediul Guvernului, potrivit corespondenţilor BBC de la Kiev.

22 feb. 2014, 08:46

Update: Preşedintele Viktor Ianukovici este în Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă de rang înalt din domeniul securităţii pentru agenţia Reuters, după ce au apărut informaţii că reşedinţa şefului statului ucrainean, situată în apropiere de Kiev, este nelocuită şi nepăzită, şi că birourile sale din capitală au fost ocupate de către protestatari. ”Totul e în regulă cu el”preşedintele, a afirmat sursa. ‘‘El este în Ucraina”, a adăugat sursa. Întrebată dacă preşedintele Ianukovici este în capitală, sursa a răspuns: ‘‘Nu pot să vă spun”.

Potrivit unei deputate apropiate lui Ianukovici, Anna Herman, citată de agenţia de presă ucraineană UNIAN, preşedintele este în Harkov, oraş din nord-estul Ucraine

UPDATE: Protestatari ucraineni au preluat controlul asupra clădirii administraţiei prezidenţiale din centrul Kievului, în timp ce opoziţia insista sâmbătă pentru demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.

„Ianukovici nu este aici, niciunul dintre oficialii săi sau altcineva cu legături directe cu administraţia nu se află aici”, a declarat un lider al protestatarilor, Ostap Krîdîk, unui corespondent Reuters în incinta administraţiei prezidenţiale. El a precizat că protestatarii nu au folosit forţa pentru a intra în clădirea administraţiei prezidenţiale.

 

Reporterul BBC la Kiev, Kevin Bishop, a relatat, sâmbătă, că a putut să ajungă nestingherit chiar în curtea clădirii prezidenţiale care nu mai este păzită de gărzile de securitate. 

La Kiev, sâmbătă dimineaţa, a doua zi după semnarea acordului între putere şi opoziţie, era linişte pe străzi, potrivit aceleiaşi surse. Protestatarii rămăseseră în fieful lor din Piaţa Independenţei, dar nu mai era agitaţie.

În cursul dimineţii, fostul boxer Vitali Klicico, liderul opoziţiei, a făcut apel la convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate până pe 25 mai”. „Parlamentul trebuie să adopte o rezoluţie care să ceară ca Ianokovici să-şi dea demisia”, a adăugat Kliciko.

Încă de la primele ore ale dimineţii, mai mulţi protestatari ai opoziţiei s-au constituit ad-hoc în „gărzi” care păzeau zona din jur şi clădirea Parlamentului.

Ianukovici este de negăsit

Unii dintre angajaţii Guvernului au venit dimineaţă la lucru, dar nicio gardă de securitate nu a putut fi văzută păzind clădirea prezidenţială. Informaţii neconfirmate încă arată că preşedintele Ianukovici ar fi părăsit Kievul. Jurnalişti de la televiziunea Kanal 5 au relatat anterior că au reuşit să pătrundă fără dificultate în reşedinţa preşedintelui din apropiere de Kiev, care de obicei era foarte bine păzită.

Potrivit liderului opoziţiei, Vitali Kliciko, a afirmat în faţa unor deputaţi din Parlament că Ianukovici ar fi avut programată, sâmbătă, o vizită în oraşul Harkov, din nord-estul Ucrainei.  ”El a părăsit capitala”, a declarat Kliciko sâmbătă.

Surse citate de Reuters informau că reşedinţa preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, situată la circa 15 km de Kiev, era sâmbătă, de asemenea, nelocuită şi nepăzită şi că jurnaliştii puteau să intre acolo liberi. 

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, preşedintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, un apropiat al şefului statului, Viktor Ianukovici, şi-a dat demisia sâmbătă, după cum a anunţat vicepreşedintele forului legislativ în timpul unei şedinţe. Rîbak a demisionat după ce mai mulţi deputaţi ai Partidului Regiunilor, aflat la putere, au anunţat că părăsesc această formaţiune politică.

Ianukovici, să demisioneze

Opoziţia din Ucraina încearcă să obţină sprijin parlamentar pentru o rezoluţie care să facă apel la preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, să demisioneze din funcţie, a afirmat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a opoziţiei, citată de Reuters, informează Agerpres. ”Vom prezenta o rezoluţie care cere ca Ianukovici să demisioneze”, a declarat Oksana Zinovieva, o purtătoare de cuvânt a partidului ”Udar”, formaţiunea politică a lui Viktor Kliciko.”Aceasta îi va permite Parlamentului să stabilească data pentru alegeri anticipate”, a adăugat Zinovieva.

Vitali Kliciko, liderul opoziţiei, a declarat mulţimii din Piaţa Independenţei din Kiev că va încerca să obţină sprijin din partea parlamentarilor pentru înlăturarea lui Ianukovici de la putere.

Joi, poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Independenţei, din centrul capitalei ucrainene. Ministrul Sănătăţii a declarat că 77 de persoane au fost ucise în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, începând de marţi.