Ucraina: Prima dispută violentă în noul parlament de la Kiev VIDEO

Spiritele s-au încins joi după-amiază în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) după adoptarea deciziei de a se vota în comun componenţa comisiilor parlamentare, potrivit mass-media ucrainene, printre care şi agenţia de presă Unian.

05 dec. 2014, 11:12
Ucraina: Prima dispută violentă în noul parlament de la Kiev VIDEO

Spiritele s-au încins în Rada Supremă, după ce doi parlamentari s-au contrazis şi au fost cât pe ce să se ia la bătaie.

Deputatul Vladimir Parasiuk (independent) a venit la tribună să-şi exprime opoziţia faţă de procedura de votare a comisiilor, însă preşedintele Radei, Volodimir Groisman, nu l-a lăsat. În cele din urmă, Parasiuk a reuşit să-şi exprime poziţia, dar la un moment dat s-a îndreptat brusc spre primele rânduri, unde se aflau reprezentanţii Blocului Petro Poroşenko, şi i-a interpelat virulent. Motivul a fost, se pare, invitaţia acestora de a părăsi tribuna cu argumentul că ‘aici nu e Maidanul’ (piaţa centrală din Kiev, epicentrul mişcării de contestare care a adus la putere actuala guvernare). ‘Dacă nu era Maidanul, nu aţi fi ajuns aici!’, a replicat el.

Unul dintre deputaţi s-a ridicat de pe scaun şi l-a îmbrâncit pe Parasiuk, iar situaţia putea să degenereze, ca în multe alte cazuri în parlamentul ucrainean, dacă nu ar fi intervenit ceilalţi parlamentari, care au reuşit să-i calmeze pe cei doi.

Parasiuk a declarat ulterior că nu va permite nimănui să jignească ‘ideile măreţe ale Maidanului’. ‘Am stat toate aceste zile liniştit şi calm în sala de şedinţe şi am urmărit ceea ce se întâmplă. Am încercat să pun totul pe seama lipsei de experienţă a preşedintelui parlamentului (Volodimir Groisman), ambiţiilor imense ale facţiunilor, a faptului că nu poţi distruge vechiul sistem în două zile, dar ce s-a întâmplat astăzi a fost picătura care a umplut paharul.Nu voi mai sta să văd liniştit cum sunt încălcate toate normele procedurale în luarea deciziilor’, a scris el pe pagina sa de Facebook, conform Unian.

‘Stimaţi deputaţi ai Blocului Poroşenko şi ai celorlalte facţiuni, dacă nu ar fi fost Maidanul, nu aţi fi stat în această sală şi niciodată nu aţi fi avut atâta putere cât aveţi astăzi. Am venit aici pentru a pune capăt unui sistem învechit şi voi face tot posibilul în acest sens prin mijloacele care îmi stau la îndemână ca deputat’, mai scrie el.

În reuniunea de ieri, a fost aleasă pentru prima oară o femeie în funcţia de vicepreşedinte al Radei în persoana Oksanei Sâroed, din partea partidului Samopomoşci, însă mulţi deputaţi au fost împotriva candidaturii sale.