Ucraina: Pugilistul Vitali Kliciko şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele din 2015

Campionul mondial la box Vitali Kliciko, unul dintre cei mai populari opozanţi ai regimului din Ucraina, a anunţat, joi, că va candida în alegerile prezidenţiale din 2015 împotriva actualului şef al statului, Viktor Ianukovici, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 oct. 2013, 20:52
Ucraina: Pugilistul Vitali Kliciko şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele din 2015

‘Pentru a pune capăt zvonurilor şi tentativelor de a mă împiedica să candidez, declar: voi fi candidat la prezidenţiale’, a spus Vitali Kliciko (42 de ani), campion mondial la categoria grea, versiunea WBC.

Pugilistul a făcut aceste declaraţii în timpul unei şedinţe a Parlamentului, după votarea unei legi fiscale susceptibile să-l împiedice să candideze la preşedinţie, pe motiv că deţine un permis de şedere în Germania şi plăteşte acolo impozite. ‘Nu veţi reuşi să mă intimidaţi, nici să mă opriţi’, a declarat el în faţa deputaţilor care au adoptat această lege.

Rada (parlamentul ucrainean) a votat, joi, o serie de amendamente la Codul Fiscal, care stipulează că o persoană cu o reşedinţă permanentă într-un alt stat ‘nu poate fi considerată rezident în Ucraina’. Conform legislaţiei ucrainene, candidaţii la prezidenţiale trebuie să fi fost rezidenţi permanenţi în Ucraina în ultimii 10 ani care preced alegerea.

‘Sunt cetăţean al Ucrainei de la proclamarea independenţei (în 1991) şi voi fi mereu. Acum se încearcă să mă lipsească de facto de cetăţenie, printr-o dispoziţie din Codul Fiscal. Este un nonsens, o escrocherie cinică. Nu va merge!’, a avertizat Kliciko.

Viktor Ianukovici, ales preşedinte în 2010, a anunţat că va comunica anul viitor ce intenţionează pentru prezidenţialele din 2015, dar candidatura sa nu ridică niciun semn de îndoială, notează AFP. În alegerile legislative din 28 octombrie 2012, partidul Udar al lui Vitali Kliciko s-a plasat pe a treia poziţie şi a intrat pentru prima dată în parlament.

Pugilistul este foarte popular în Ucraina, ca şi fratele său Vladimir, 37 ani, care este şi el campion mondial la categoria grea.

Popularitatea lui Kliciko, un aliat al fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko, pare să deranjeze nu doar tabăra preşedintelui actual, ci şi pe unii membri ai opoziţiei. Amendamentul susţinut de partidul pro-prezidenţial şi care ar putea fi fatal pentru ambiţiile prezidenţiale ale pugilistului a fost votat la iniţiativa unui deputat al partidului Iuliei Timoşenko.

‘Kliciko are şanse mari de câştig. Potrivit ultimelor sondaje, el s-ar plasa al doilea, după Ianukovici, în primul tur, dar l-ar învinge pe acesta în al doilea tur’, a declarat pentru AFP politologul ucrainean independent Volodimir Fessenko.

Vitali Kliciko s-a născut în Kârgâzstan, unde tatăl său, militar, se afla la post. Familia sa a trăit de asemenea în Cehia în anii ’80, înainte de a reveni în Ucraina.