Ucraina: Rebelii şi-au EXTINS CONTROLUL frontierei până la Marea Azov

Guvernul ucrainean a recunoscut joi, în premieră, că rebelii proruşi şi-au extins controlul la frontiera estică a Ucrainei cu Rusia până la Marea Azov, informează AFP, citată de Agerpres.

11 sept. 2014, 11:42

‘Această parte a frontierei se află în prezent sub controlul mercenarilor proruşi’, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrii Lâsenko, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest anunţ survine în urma ofensivei lansate de rebelii proruşi luna trecută în sud-estul Ucrainei.

Zona controlată de rebeli s-a extins până la coasta Mării Azov, aşa cum se poate observa pe o hartă cu privire la situaţia operativă în zona de conflict în data de 11 septembrie, relevă la rândul său Interfax-Ukraina.

Citeşte şi Ucraina: Rebelii şi-au extins controlul frontierei până la Marea Azov

Astfel, sub controlul insurgenţilor înarmaţi proruşi au ajuns localităţile Komsomolskoe şi Telman, iar Ucraina a pierdut controlul secţiunii de est a frontierei sale cu Rusia.

Graniţa de la Marea Azov în direcţia nordică, spre Doneţk, se află sub controlul rebelilor, a confirmat purtătorul de cuvânt menţionat. Separatiştii au ocupat teritoriul care separă autoproclamatele ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk şi o zonă controlată de militari ruşi în apropiere de Marea Azov, al cărei centru se află în oraşul Novoazovsk, relatează agenţia de presă Unian.