Ucraina reclamă Rusia la CEDO pentru anexarea Crimeii

Ucraina a depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o plângere împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei Crimeea la teritoriul rus, a anunţat guvernul ucrainean într-un comunicat citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 17:41
Ucraina reclamă Rusia la CEDO pentru anexarea Crimeii

Potrivit aceluiaşi comunicat, care îl citează pe premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, Ucraina ‘pregăteşte şi alte plângeri, inclusiv către organele puterii de stat şi administraţia Federaţiei Ruse pentru ocupaţia ilegală şi jafurile din Ucraina’.

Peninsula din sudul Ucrainei a fost anexată la Rusia în urma semnării, la 18 martie la Kremlin, a unui tratat în acest sens de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii proruşi ai regiunii. Documentul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus şi promulgat la 21 martie de preşedintele rus Vladimir Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.

Moscova a susţinut şi susţine că anexarea Crimeii este conformă cu normele dreptului internaţional şi cu prevederile Cartei Naţiunilor Unite. Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, a apreciat că o eventuală acţiune în justiţie a Kievului împotriva Moscovei, în legătură cu anexarea Crimeii, nu are niciun fel de perspectivă.