Ucraina: Rusia trimite avioane de luptă în Belarus

Rusia a trimis în Belarus, fostă republică sovietică, șase avioane de vânătoare SU-27 și trei avioane militare de transport, în urma unei solicitări în acest sens a Minskului în contextul activității NATO la granițele belaruse, a anunțat Ministerul belarus al Apărării, citat de ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 16:03
Ucraina: Rusia trimite avioane de luptă în Belarus

”Pe aeroportul Bobruisk (din Belarus) au fost dislocate șase avioane de vânătoare SU-27 și trei avioane militare de transport cu personal tehnic din Districtul Militar Vest”, a precizat ministerul menționat, potrivit agenției citate.

Belarusul, prin vocea președintelui Aleksandr Lukașenko, a făcut apel miercuri la Rusia să întărească cu 15 avioane supravegherea aeriană exercitată în comun deasupra teritoriului belarus, ca răspuns la intensificarea misiunilor NATO la frontierele sale în contextul crizei din Ucraina.

„Trebuie contactat șeful Statului Major rus pentru a-i propune să asigure o întărire (a prezenței aeriene) pe care ei sunt obligați să ne-o furnizeze”, în cadrul relațiilor dintre cele două țări, afirma Lukașenko, precizând că Moscova ar trebui să trimită între 12 și 15 avioane suplimentare pentru misiuni de patrulare.

NATO a anunțat luni trimiterea de avioane-radar AWACS în misiuni de recunoaștere deasupra României și Poloniei, state vecine Ucrainei. În paralel, SUA au decis intensificarea exercițiilor comune cu Polonia și intensificarea participării lor la protejarea spațiului aerian al țărilor baltice. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara recent că situația conflictuală din Ucraina prezintă ‘serioase implicați pentru securitate și stabilitatea în zona euro-atlantică’.