Ucraina se pregătea să atace Moscova pe 24 februarie, dar SUA a intervenit. Documente EXPLOZIVE din seria Pentagon Leaks

Autoritățile de la Kiev au pus la cale atacuri în interiorul Rusiei, inclusiv asupra Moscovei, în ziua în care se împlinea un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, reiese din documentele "scurse" din Pentagon, dar planul a fost amânat la solicitarea Washingtonului, relatează „The Washington Post”.

25 apr. 2023, 09:44
Ucraina se pregătea să atace Moscova pe 24 februarie, dar SUA a intervenit. Documente EXPLOZIVE din seria Pentagon Leaks

Potrivit unui document din scurgerea de informații de la Pentagon, așa-numita Pentagon Leaks, șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, i-a transmis unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru bombardamente masive pe 24 februarie, cu tot ce are la dispoziție”.

Ucrainenii ar fi luat în calcul și atacuri dinspre Marea Neagră asupra orașulului Novorossiisk, o operațiune considerată în mare măsură simbolică, dar care ar fi arătat capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Era o operaţiune în mare măsură simbolică, menită să demonstreze capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă s-a îngrijorat de mult timp că atacurile ucrainene asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a difuzat un nou raport clasificat: Ucraina „acceptase, la cererea Washingtonului, să amâne atacurile asupra Moscovei.

Documentele, care fac parte dintr-un depozit de informaţii clasificate despre care se presupune că au fost scurse pe un server de jocuri de pe Discord de către un membru al Gărzii Naţionale în vârstă de 21 de ani, nu explică cu exactitate cine a intervenit şi de ce ucrainenii au acceptat să renunţe la atacuri.

Citeşte şi: Dmitri Peskov respinge categoric informaţiile conform cărora Putin ar avea dubluri şi ar sta ascuns în buncăre

Ucraina, dornică să ducă lupte pe teritoriul Rusiei, este uneori reţinută de Statele Unite care au încercat să evite escaladarea conflictului într-o luptă directă dintre NATO şi Rusia.

Unii oficiali americani văd atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, ca operaţiuni extrem de riscante pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de ameninţătoare încât ar recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.

Şi totuşi, exploziile misterioase şi loviturile cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sugerează că sunt responsabili, fără să-şi asume direct creditul.

„Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo”, a scris consilierul prezidenţial Mykhailo Podolyak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei aeriene Engels-2 din Rusia.

„Dacă ceva este lansat în spaţiul aerian al altor ţări, mai devreme sau mai târziu, obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”.

Operaţiunile pe pământ străin sunt de competenţa Direcţiei principale de informaţii. Budanov, un general ambiţios în vârstă de 37 de ani, nu recunoaşte că agenţia sa se află în spatele atacurilor. Dar el a avertizat că vor continua.

„Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranţă”, a spus Budanov pentru The Washington Post în ianuarie. „Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei”.

Oficialii americani nu au comentat documentele scurse despre atacurile plănuite de ucraineni, transmite The Washington Post.

Citeşte şi: Război în Ucraina. „Omorâţi-i pe toţi”. Prigojin ordonă mercenarilor Wagner să nu mai ia prizonieri de război