Ucraina: Separatiştii proruşi au început discuţii pentru unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au început marţi discuţiile pentru unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk, regiuni care luni şi-au autoproclamat independenţa faţă de Ucraina, ca urmare a voturilor favorabile în acest sens exprimate la referendumurile de duminică, transmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 10:42
Ucraina: Separatiştii proruşi au început discuţii pentru unirea regiunilor Doneţk şi Lugansk

Ieri (luni) a fost anunţată iniţiativa unirii republicilor (Doneţk şi Lugansk). Acum se duc negocieri, conducerea republicilor o să ia o decizie”’, a declarat pentru agenţia de presă rusă o sursă din aşa-zisul ‘guvern al republicii populare Doneţk’.

Un referendum al separatiştilor proruşi a avut loc duminică în estul Ucrainei pentru a decide soarta regiunilor Doneţk şi Lugansk. Potrivit rezultatelor anunţate de separatişti, în Doneţk aproape 90% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru independenţa regiunii, iar la Lugansk procentul a fost de peste 95%. Liderii proruşi din estul Ucrainei au proclamat luni independenţa acestor două regiuni, iar autointitulata ‘republică populară Doneţk’ s-a adresat Moscovei pentru a examina posibilitatea integrării acestui teritoriu în componenţa Federaţiei Ruse.

Referendumul din estul Ucrainei a fost considerat ilegal de Kiev şi nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. Rusia a declarat însă că ‘respectă’ expresia voinţei populaţiei din estul Ucrainei şi că speră într-un ‘dialog’ între regiunile separatiste şi Kiev.