Ucraina: Separatiştii proruşi fac recrutări şi se plâng că sunt nevoiţi să recurgă la femei

Igor Strelkov, aşa-numitul 'ministru al apărării' al 'Republicii Populare Doneţk', care şi-a proclamat suveranitatea după un referendum asupra independenţei şi în care s-a cerut alipirea la Rusia, a lansat un apel la mobilizarea separatiştilor proruşi într-un mesaj postat duminică pe YouTube, potrivit AFP, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 05:50
Ucraina: Separatiştii proruşi fac recrutări şi se plâng că sunt nevoiţi să recurgă la femei

Strelkov, suspectat că ar fi colonel în Serviciul de informaţii militar rus (GRU), a precizat că a dat ordin să se constituie batalioane de femei pentru a întări forţele insurgenţilor care se opun de peste o lună armatei ucrainene, confruntările provocând – potrivit ONU – moartea a 127 de persoane de ambele părţi.

Potrivit Interfax, el a deplâns faptul că bărbaţii nu mai vor să lupte, de aceea este nevoit să înroleze femei în forţele combatante. ‘Dacă bărbaţii nu sunt capabili, va trebui să încurajăm femeile să lupte. Este regretabil că printre ele nu sunt şi ofiţeri, dar cui îi pasă dacă bărbaţii ofiţeri nu vor să lupte’, a constatat Strelkov, cunoscut şi sub numele Igor Ghirkin.

El a mai spus că nu prea sunt doritori să lupte cu arma în mână în punctele fierbinţi din zona minieră Donbas (est) – Slaviansk, Kramatorsk, Konstantinovka, Krasnîi Liman, Gorlovka. ‘Nu mă aşteptam ca în întreaga zonă să nu poată fi adunaţi 1.000 de bărbaţi dispuşi să-şi rişte viaţa nu în oraşul natal, ci în prima linie, unde în fiecare se trage’, a mai spus acesta, conform Interfax.

‘Insurecţia are nevoie de voi !’, a lansat în aceeaşi zi unul dintre liderii rebelilor din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, în cursul unei manifestaţii. ‘Am obţinut victorii şi altele le vor urma’, a afirmat el în faţa câtorva sute de persoane reunite în Piaţa Lenin din Doneţk,

‘Avem nevoie de combatanţi pentru a ne proteja republica pentru că războiul civil bântuie regiunea noastră’, a adăugat Puşilin, conchizând pe un ton dramatic: ‘Mulţi oameni cad în fiecare zi. Avem nevoie de mai multă lume’.

Zeci de zvonuri, neverificabile, despre civili masacraţi sunt difuzate în fiecare zi în oraşele din estul Ucrainei.

Recrutarea voluntarilor se face într-un cort verde, situat în faţa cartierului general al separatiştilor din Doneţk, formalităţile fiind sumare: numele şi prenumele voluntarului, un număr de telefon sunt scrise pe o foaie pe marginea mesei, o semnătură şi recrutarea s-a făcut.

Potrivit AFP, un camion şi câţiva bărbaţi înarmaţi au preluat duminică un mic grup de voluntari – doi bărbaţi şi două femei – şi i-au dus spre o destinaţie necunoscută ‘pentru a-i testa şi a-i pregăti’, potrivit recrutorului.