Ucraina spune că a îndepărtat ruşii din Bahmut, Kremlinul recunoaşte: „Armata noastră fuge”

Colonelul general Oleksandr Syrskyi, care conduce forţele terestre ucrainene, a declarat că unităţile ruseşti din unele părţi ale Bahmut s-au retras cu până la doi kilometri ca urmare a contraatacurilor. El nu a oferit detalii.

11 mai 2023, 08:21
Ucraina spune că a îndepărtat ruşii din Bahmut, Kremlinul recunoaşte: „Armata noastră fuge”

Afirmaţia unităţii ucrainene a părut să susţină comentariile lui Evgheni Prigojin, şeful armatei private Wagner, care a declarat marţi că brigada rusă şi-a abandonat poziţiile din Bahmut, ţinta principală a Moscovei în ofensiva sa de iarnă şi scena celei mai sângeroase lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Colonelul general Oleksandr Syrskyi, care conduce forţele terestre ucrainene, a declarat că unităţile ruseşti din unele părţi ale Bahmut s-au retras cu până la doi kilometri ca urmare a contraatacurilor. El nu a oferit detalii.

Reuters nu a putut confirma în mod independent situaţia de pe teren. Unităţile Wagner au condus un asalt rusesc de luni de zile asupra oraşului din est, suferind pierderi grele, dar forţele ucrainene spun că ofensiva stagnează.

Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a rupt linia frontului la Bahmut în timpul paradei de la Moscova

„Operaţiunea militară specială continuă. Este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia Tass new.

„Am reuşit să batem destul de mult maşina militară ucraineană”, a spus Peskov, citând loviturile cu rachete ruseşti în Ucraina. „Această muncă va continua”.

Peskov a declarat că nu are nicio îndoială că Bakhmut „va fi capturat şi va fi ţinut sub control”. De asemenea, el a declarat că campania rusă din estul Ucrainei se desfăşoară încet, deoarece Rusia „nu duce un război”.

„A purta un război este o chestiune complet diferită – înseamnă distrugerea completă a infrastucturii, înseamnă distrugerea completă a oraşelor”, a spus el. „Noi nu facem acest lucru. Încercăm să păstrăm infrastructura şi să păstrăm vieţile oamenilor”.

Comentariile lui Peskov nu s-au referit la afirmaţiile potrivit cărora Brigada 72 Separată de Automobilişti a Rusiei ar fi abandonat poziţiile de la periferia sud-vestică a oraşului Bakhmut.

Într-o declaraţie, Brigada a 3-a de asalt separată a Ucrainei a declarat: „Nu am avut nicio reacţie: „Este oficial. Raportul lui Prigozhin despre fuga Brigăzii 72 de puşcaşi motorizaţi independenţi a Rusiei de lângă Bakhmut şi despre cele „500 de cadavre” de ruşi lăsate în urmă este adevărat”.

Zelenski: „Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa”

O brigadă rusă este formată, de obicei, din câteva mii de soldaţi.

 

„Armata noastră fuge. Brigada 72-a a pişcat în această dimineaţă trei kilometri pătraţi, unde am pierdut în jur de 500 de oameni”, a declarat marţi Prigozhin, care s-a plâns că trupele sale au primit doar 10% din obuzele de care aveau nevoie.

Într-o declaraţie făcută ulterior pe reţelele de socializare, Prigozhin a spus că forţele Wagner au avansat 170 de metri. Trupele ucrainene erau limitate la o zonă de 2,25 km pătraţi şi erau sub presiune în cartierele vestice presărate cu apartamente înalte.

Prigozhin a intrat în conflict cu Ministerul rus al Apărării şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o contraofensivă ucraineană promisă pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia după invazia lansată la 24 februarie 2022.