Ucraina: Trupe de interne au încercat să se refugieze în parlament, după ce manifestanţii au deschis focul

Angajaţi ai trupelor de interne au încercat să se refugieze vineri în Rada Supremă (parlamentul unicameral), după ce asupra lor a fost deschis focul în centrul Kievului, însă au fost alungaţi din clădire, a anunţat serviciul de presă al trupelor de interne

RomaniaTV.net
21 feb. 2014, 11:51
Ucraina: Trupe de interne au încercat să se refugieze în parlament, după ce manifestanţii au deschis focul

‘În scopul protejării vieţii şi apărării personalului de gloanţe, o parte din trupele de interne a intrat în clădirea parlamentului’, se menţionează într-un comunicat.

Ministerul de Interne anunţase anterior că radicalii au deschis focul asupra forţelor de ordine pe strada Institutskaia.

Protestatarii intervievaţi la faţa locului de către AFP au negat incidentul, acuzând poliţia că a folosit grenade paralizante.

Parlamentarii ucraineni, reuniţi vineri în sesiune plenară, pentru dezbaterea reformei constituţionale şi găsirea unei soluţii politice la criza actuală, au declarat că soldaţi înarmaţi ai trupelor de interne au intrat pe holurile clădirii.

Preşedintele parlamentului, Vladimir Râbak, a semnat o rezoluţie care condamna utilizarea forţei ce a dus la moartea unor cetăţeni ai Ucrainei.

Protestatarii din Piaţa Independenţei – potrivit unor media ucrainene – au anunţat un armistiţiu cu forţele de ordine până când legislativul va adopta decizii concrete cu privire la cererile manifestanţilor. Armistiţiul a fost anunţat de pe scena din piaţă de un activist, în jur de 21 de ani, dar nu se ştie câtă greutate are anunţul său.

Preşedintele Viktor Ianukovici, liderii opoziţiei şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Rusiei au convenit asupra unui acord cu privire la soluţionarea crizei politice, la capătul a mai multor ore de negocieri în decursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat vineri dimineaţă preşedinţia ucraineană, într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, acest acord ar trebui să fie parafat vineri. În textul comunicatului era indicată ora locală 12.00, dar ulterior diplomaţia poloneză a anunţat că negocierile privind acordul se vor lua la amiază.

Conform unor informaţii, proiectul de acord prevede limitarea prerogativelor lui Ianukovici în 48 de ore prin revenirea la Constituţia din 2004, alegeri anticipate şi un guvern de uniune.