Ucraina vrea ca România să recunoască Rusia drept ”stat sponsor al terorismului”

Ucraina a cerut joi, României să declare Rusia ”stat sponsor al terorismului” și să îi sprijine inițiativa de a exclude Moscova din Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

10 nov. 2022, 20:45
Ucraina vrea ca România să recunoască Rusia drept ”stat sponsor al terorismului”

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a susținut joi, o conferința comună de presă cu premierul României, Nicolae Ciucă, la punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk. Cu această ocazie, prim-ministrul ucrainean a cerut României să recunoască Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”.

Citește și Dorința macabră a dictatorului cecen Ramzan Kadîrov! Visează să moară cu copiii săi în „războiul sfânt” din Ucraina

„Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște, la nivel oficial, Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Punerea în practică a acestei cerințe ar însemna ca România să rupă orice fel de relație diplomatică și economică cu Rusia.

Totodată, premierul Denys Shmyhal a cerut României să sprijine inițiativa Ucrainei de a exclude Moscova din Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit joi, cu omologul său ucrainean cu ocazia deschiderii noului punct de trecere a frontierei de la Vicovul de Sus, din județul Suceava.

Cu acest prilej, premierul Denys Shmyhal a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, dar și pentru ajutorul oferit în reconstrucția țării.

„După 24 februarie, direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi. Aici am direcționat exporturile. Spre Occident, în țările vecine, au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara. Prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă și tot pe aici trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor UE.

Suntem recunoscători României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. România ne susține foarte activ în lupta împotriva împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul Ucrainei spre viitor”, a spus premierul ucrainean.

Între Româna și Ucraina urmează să fie deschise alte șapte vămi. Denys Shmyhal a anunțat joi, că susține inițiativa lui Nicolae Ciucă de a crea un grup de lucru care să se ocupe cu lărgirea și dezvoltarea infrastructurii de frontieră la granița comună dintre cele două țări, care va genera o creștere a exportului spre România și alte țări din UE.

Citește și Război în Ucraina, a început contraofensiva. Armata lui Zelenski, victorii în Doneţk şi Lugansk. Mercenarii grupului Wagner, măcelăriţi!