Ucraina vrea în NATO. Anunţul OFICIAL a fost făcut joi seară. „E SINGURA GARANŢIE”

Noua doctrină de apărare a Ucrainei denunță Rusia ca stat agresor și stabilește obiectivul aderării la NATO.

RomaniaTV.net
09 apr. 2015, 19:09
Ucraina vrea în NATO. Anunţul OFICIAL a fost făcut joi seară. „E SINGURA GARANŢIE”

Ucraina a elaborat joi o nouă doctrină națională de apărare ce denunță ‘agresiunea’ Rusiei și stabilește ca obiectiv aderarea la NATO. Potrivit lui Olexandr Turcinov, care conduce Consiliul de Securitate Națională al Ucrainei, agresiunea Rusiei reprezintă o amenințare ‘pe termen lung’, astfel că apartenența la NATO este ‘singura garanție externă credibilă’.

Oficialul ucrainean a insistat la ultima ședință a acestui consiliu că noua doctrină de apărare valabilă pentru următorii cinci ani se bazează pe realitatea agresiunii militare pornite de Rusia. ‘Pentru prima dată în istorie, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ce posedă arme nucleare recurge la această metodă pentru a intimida comunitatea internațională și își folosește potențialul militar pentru a ocupa și anexa un teritoriu al unui stat european’, a subliniat Turcinov.

În consecință, a continuat el, „integrarea europeană și euroatlantică este acum o prioritate” a Ucrainei și această țară dorește ca armata sa și serviciile sale de informații să se coordoneze cu cele ale statelor Alianței Nord-Atlantice.

Această abordare va stârni cel mai probabil noi reacții în Rusia, care a anexat Crimeea după ce președintele ucrainean prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere. Oficialii de la Moscova, inclusiv președintele Vladimir Putin, au motivat această anexare și prin faptul că, în opinia lor, instalarea unui guvern proocidental la Kiev ar fi creat premisele ca navele NATO să ancoreze în viitor în porturile ucrainene de la Marea Neagră.