Ucraina: Washingtonul îngrijorat din cauza armamentului insurgenţilor proruşi

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu accesul rebelilor proruşi din Ucraina la arme sofisticate, după moartea, joi, a 12 soldaţi ucraineni într-un elicopter doborât de insurgenţi, relatează AFP

29 mai 2014, 23:05

Criza din Ucraina pare fără sfârşit. „Suntem îngrijoraţi din cauza violenţelor care continuă în estul Ucrainei, mai ales a informaţiilor cu privire la faptul că separatiştii au doborât un elicopter militar ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney.

‘Încă nu putem confirma detaliile asupra acestor informaţii, dar suntem preocupaţi să vedem că aceasta înseamnă că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi sprijin din exterior’, a adăugat Carney în cursul briefingului de presă cotidian, lăsând să se înţeleagă că Moscova furnizează rebelilor armele în cauză.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii. Elicopterul ucrainean de tip Mi-8, care transporta soldaţi pentru rotaţie şi un general din forţele Ministerului de Interne, a fost ţinta unui atac cu rachete ruse sol-aer în apropierea bastionului prorus Slaviansk, a afirmat preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în plenul Parlamentului.

Jay Carney a cerut, de asemenea, eliberarea celor patru observatori ai OSCE, capturaţi de separatişti în oraşul Slaviansk.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a făcut cunoscut conţinutul unei convorbiri telefonice care a avut loc miercuri între secretarul de stat, John Kerry, şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Demnitarul american şi-a exprimat îngrijorarea legată de ‘informaţiile’ referitoare la luptători străini ‘care trec frontiera dintre Rusia şi Ucraina, în special (…) luptători ceceni’, a subliniat Jen Psaki.

Mass-media ucrainene au informat în cursul săptămânii că soldaţi ceceni se află la Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi. Miercuri însă, preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a dezminţit că a trimis militari care să lupte împreună cu rebelii din estul Ucrainei, fără să excludă că ceceni s-ar fi putut alătura de bunăvoie separatiştilor.AGERPRES