Ruşii îşi mută în secret familiile din Crimeea. Situaţia pe front devine din ce în ce mai disperată

Armata ucraineană a anunţat, marţi, că forţele sale au doborât pentru prima dată o dronă furnizată de Iran şi folosită de Rusia pe câmpul de luptă din estul ţării, în timp ce, în faţa ofensivei, ofiţerii ruşi au început să-şi mute în secret familiile din Crimeea.

13 sept. 2022, 16:32
Ruşii îşi mută în secret familiile din Crimeea. Situaţia pe front devine din ce în ce mai disperată

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei transmite că angajații FSB și comandanții unor unități militare ruse încearcă în secret să-și vândă casele și să-și evacueze de urgență rudele din Peninsula Crimeea. „În ciuda asigurărilor date populației că este sigur să rămână în peninsulă, reprezentanții administrației de ocupație a Crimeei, angajații FSB și comandanții unor unități militare încearcă în secret să-și vândă casele și să-și scoată de urgență rudele din peninsulă„, se arată în comunicat.

În același timp, autorităţile ruse au interzis încheierea de acorduri privind cumpărarea și vânzarea de locuințe, au stabilit restricții privind circulația peste podul Crimeeii și încearcă în toate modurile posibile să împiedice accesul la informații despre acțiunile contraofensive ale ucrainenilor, mai arată sursa citată.

Între timp, pe front, militarii ucraineni se mândresc cu noi succese,. „Cu multă mândrie, se poate afirma că Forţele Armate ale Ucrainei au distrus pentru prima dată o dronă de atac trimisă de Iran Rusiei, în apropiere de Kupiansk”, a anunţat Direcţia de Comunicare Strategică a armatei ucrainene într-o declaraţie pe Telegram, publicată alături de imagini cu drona care se presupune că a fost doborâtă în apropierea unui oraş din regiunea Harkov.

Analiza imaginii elementelor din aripa dronei ne permite să spunem cu certitudine că Forţele Armate ale Ucrainei au distrus pentru prima dată un UAV iranian. Este un UAV kamikaze cu rază lungă de acţiune de tip Shahed-136„, mai menţionează comunicatul.

CNN nu poate verifica din surse independente afirmaţiile ucrainene.

Vestea vine după ce serviciile de informaţii americane au avertizat în iulie că Iran intenţionează să trimită Rusiei ”sute” de drone care transportă bombe pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. În august, un oficial american a declarat pentru CNN că se credea că ruşii se antrenau cu drone timp de câteva săptămâni. Mai târziu în cursul lunii, forţele armate iraniene au lansat exerciţii cu peste 100 de drone de luptă şi de recunoaştere fabricate local pentru a-şi demonstra ”puterea”, potrivit presei de stat.

Citeşte şi Rusia dă ultimatul Ucrainei: Dacă nu acceptă, Moscova va accepta doar predarea necondiţionată a Kievului

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele de tip Shahed-191 şi Shahed-129, cunoscute şi sub denumirea de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete ghidate de precizie.

Citeşte şi Războiul din Ucraina se mută în Rusia. Localităţi evacuate la graniţă de teama contraofensivei lui Zelenski