Ucrainenii au mai spart o dată linia frontului şi obţin succes după succes. Trupele au avansat 40 km într-o singură zi

Forțele ucrainene au obținut cel mai mare progres în sudul țării de la începutul războiului, erupând luni pe front și înaintând rapid de-a lungul râului Nipru, amenințănd că vor înconjura mii de soldaţi ruşi, scrie Reuters.

03 oct. 2022, 15:59
Ucrainenii au mai spart o dată linia frontului şi obţin succes după succes. Trupele au avansat 40 km într-o singură zi

Kievul nu a oferit nicio confirmare oficială a victoriilor, dar surse rusești au recunoscut că o ofensivă de tancuri ucrainene a avansat cu zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului, recucerind o serie de sate de-a lungul traseului.

Descoperirea oglindește recentele succese ucrainene din est, care au schimbat cursul în războiul împotriva Rusiei, chiar dacă Moscova a încercat să ridice miza anexând teritorii, ordonând mobilizarea și amenințănd cu represalii nucleare. „Informația este tensionată, să o spunem așa, pentru că, da, au fost într-adevăr succese”, a declarat Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate din provincia Herson, pentru televiziunea de stat rusă.

Există o aşezare numită Dudchanîi, chiar de-a lungul râului Nipru, şi chiar acolo, în acea regiune, a fost un avans. Există aşezări care sunt ocupate de forţele ucrainene„, a spus el, citat de Reuters.

Citeşte şi Un comandant rus apără „trupele de etil” ale lui Putin. „Niciodată în cariera mea nu am văzut oameni treji la centrele de recrutare”

Dudchanîi se află la aproximativ 40 km sud de locul unde se afla frontul cu doar o zi mai devreme, ceea ce indică una dintre cele mai rapide progrese ale războiului și de departe cea mai rapidă din sud, unde forțele ruse au fost săpate în poziții puternic întărite de-a lungul o linie de front în principal statică încă din primele săptămâni ale invaziei.

În timp ce Kievul a păstrat tăcerea aproape completă, așa cum a făcut-o în trecut în timpul ofensivelor majore, unii oficiali au descris ceea ce au numit rapoarte neconfirmate de victorii.

Anton Geraşcenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat o fotografie cu soldați ucraineni pozând cu steagul lor naţional drapând o statuie de aur a unui înger. El a dat lămuriri că este vorba despre satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de frontul anterior.

Citeşte şi Ramzan Kadîrov îşi trimite fiii minori la război. „A sosit timpul ca ei să strălucească într-o luptă adevărată!”