Ucrainenii l-au eliberat pe naşul fiicei lui Putin. În plină mobilizare, Rusia a făcut schimb de prizonieri cu Ucraina

Cinci britanici se numără printre cele peste 200 de persoane eliberate într- un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina care a avut loc azi-noapte. Un croat, precum și Viktor Medvedciuk , care este considerat un prieten apropiat și naș al lui Vladimir Putin, au fost de asemenea eliberați.

22 sept. 2022, 09:36
Ucrainenii l-au eliberat pe naşul fiicei lui Putin. În plină mobilizare, Rusia a făcut schimb de prizonieri cu Ucraina

Trei dintre prizonierii eliberaţi au fost identificați ca Aidan Aslin, John Harding și Sean Pinner, care au fost capturați de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei în aprilie. Într-un mesaj înregistrat în zborul spre casă, Aslin și Piner le-au mulțumit celor care au făcut eforturi pentru a-i elibera pe prizonieri.

„Nu mai suntem în zona de pericol, suntem în drum spre casă şi către familia noastră”, a spus Aslin.

El a adăugat că vrea ca toată lumea să afle vestea cea bună. „Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, apreciem”, a mai spus Aslin. Majoritatea celor eliberați sunt ucraineni, mulți dintre ei din regimentul Azov, care a devenit faimos pentru apărarea înverşunată a orașului Mariupol, relatează Sky News.

Timp de luni de zile, un mic grup de soldați, printre care și John Harding, împreună cu câțiva civili, au apărat oțelăria Azovstal, având la ei puține alimente, medicamente şi muniții. În cele din urmă, aceştia s-au predat în luna mai.

Citeşte şi Revoluţia împotriva lui Putin va fi televizată. Oamenii preşedintelui au început să-şi critice deschis liderul, furtuna nemulţumirilor se adună deasupra Kremlinului

Pe lângă britanici, alți 10 străini au fost eliberați, inclusiv un croat, Vjekoslav Prebeg, capturat pe câmpul de luptă din Ucraina în aprilie. Un alt marocan, doi americani și un suedez au fost puşi în libertate, mai transmite Sky News. Au fost duși în Arabia Saudită, în timp ce majoritatea prizonierilor ucraineni au fost returnați în țara lor. Ministerul Afacerilor Externe saudit a confirmat că prizonierii au ajuns la Riad. „Prizonierii, care vin și din Suedia, Maroc și Croația, au ajuns în Arabia Saudită din Rusia, iar autoritățile saudite facilitează procedurile pentru întoarcerea în siguranță în țările lor„, se arată în anunț.

Schimbul de prizonieri a fost realizat cu ajutorul Turciei și Arabiei Saudite, mai precis prințului moștenitor Muhammad bin Salman, care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Acest schimb a fost o surpriză pentru mulți, mai ales că Putin a declarat miercuri o mobilizare parțială și a amenințat că va folosi arme nucleare.

Citeşte şi VIDEO: Fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, refuză să participe la războiul din Ucraina: „Bineînțeles că nu!”

Viktor Medvedciuk a fost eliberat într-un schimb de prizonieri

Ca parte a acordului, Ucraina a trimis înapoi 55 de ruși și ucraineni pro-ruși, inclusiv pe Viktor Medvedciuk, liderul unui partid pro-rus interzis, care se confruntă cu acuzații de trădare.

„Rusia a primit 55 de prizonieri, printre care pe Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean și aliat al președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare”, a spus liderul ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

Se crede că Medvedciuk este un prieten apropiat al lui Putin, în timp ce unele publicaţii au relatat că a botezat-o chiar pe una dintre fiicele lui preşedintelui rus.