Revoluţia împotriva lui Putin va fi televizată. Oamenii preşedintelui au început să-şi critice deschis liderul, furtuna nemulţumirilor se adună deasupra Kremlinului

Sâmbătă, 10 septembrie, străzile capitalei ruse au fost pline de energie, în timp ce moscoviții au sărbătorit întemeierea orașului lor în anul 1147 cu focuri de artificii, parade și petreceri de stradă.

22 sept. 2022, 09:01
Revoluţia împotriva lui Putin va fi televizată. Oamenii preşedintelui au început să-şi critice deschis liderul, furtuna nemulţumirilor se adună deasupra Kremlinului

Cu toate acestea, la doar câteva sute de km depărtare, în Harkov, compatrioții lor fugiseră din prima linie, în timp ce un contraatac fulger al Ucrainei a copleșit pozițiile rusești. Până duminică seara, armata ucraineană și- a consolidat câștigurile și a eliberat zeci de așezări, alungând, într-un weekend, armata lui Vladimir Putin de pe un teritoriu de aproximativ 4.500 km pătraţi de pe teritoriu pe care l-a cucerit cu costul a mii de vieți.

Șeful Kremlinului a ignorat semnificația acestei pierderi la summit-ul din Uzbekistan, de săptămâna trecută, declarând într-un mod tipic, amenințător, că forțele sale continuă să avanseze în Donbas și a avertizat cu privire la un răspuns „mai serios” dacă contraatacurile ucrainene persistă. Dar, pentru prima dată de când tancurile au trecut granița pe 24 februarie, cuvintele chiar și ale celor mai convinși naționaliști și propagandiști ruși au dezmințit retorica încercată și testată a liderului lor.

Pierderea a fost atât de grea, încât a zdruncinat eșaloanele superioare ale elitei politice a Rusiei, inclusiv pe cei care împărtășesc opiniile antiliberale și expansioniste ale lui Putin. „Operațiunea militară specială” nu a mai fost dintr-o dată specială, devenind un război simplu și simplu.

Liderul cecen și aliatul apropiat al lui Putin, Ramzan Kadîrov, a publicat o dezvăluire de 11 minute pe aplicația de mesagerie Telegram, declarând că „trebuie făcute schimbări” pentru a schimba curentul războiului și a avertizat că va vorbi personal cu Putin pentru a explica „ gravitatea situației de pe teren”. O mulțime de personalități importante din mass-media, parlamentari ruși și chiar foști ofițeri FSB implicați în anexarea Crimeei în 2014 și-au exprimat în mod deschis îngrijorările, susținând că Rusia s-ar putea confrunta cu o înfrângere iminentă și avertizează cu privire la vulnerabilitatea tot mai mare a națiunii pe scena mondială.

Citeşte şi Proteste în Rusia, după anunţul mobilizării parţiale făcut de Vladimir Putin. Peste 100 de persoane au fost reţinute

Fostul reprezentant al Dumei de Stat Boris Nadejdin a declarat, citat de Daily Mail: „Acum suntem în punctul în care trebuie să înțelegem acest lucru: este absolut imposibil să învingi Ucraina folosind resursele și metodele de război colonial… Dacă începe un război global, echilibrul de puterea nu va fi în favoarea noastră„.

Karen Şahnazarov, un regizor de film și loial al Kremlinului, le-a spus telespectatorilor în emisiunea propagandistului șef al Kremlinului, Vladimir Soloviov, că Rusia se află acum într-o „situație foarte dificilă” împotriva unui „adversar puternic… care poate duce la dezintegrarea țării„. Iar Igor Girkin, un FSB-ist care a orchestrat ocuparea Crimeei de către Rusia și rebeliunea în Donbas a spus: „Am putea spune că bătălia pentru inițiativa despre care vorbesc din iunie a fost câștigată complet de Forțele Armate ucrainene. „Sunt 99 la sută, poate 100 la sută, convins de înfrângerea noastră”, mai spunea el.

Citeşte şi Ruşii pleacă din ţară după anunţul mobilizării parţiale făcut de Putin. S-au format cozi de 35 de kilometri la graniţa dintre Rusia şi Finlanda

Larissa Doroșenko, un expert în comunicare politică care studiază manipularea mass-mediei de către regimurile autoritare pentru a-şi consolida puterea, susține că schimbarea bruscă a narațiunii reflectă panica reală și primul semn real de fisuri în sprijinul lui Putin. „Când forțele ruse și-au abandonat încercările de a lua Kievul la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie pentru a se concentra asupra Donbasului, a fost prezentată ca o decizie strategică. Totuși, retragerea de la Harkov a fost neplanificată și deloc strategică – a fost o înfrângere militară gravă„, a spus ea. „Acest lucru ridică îngrijorări pe care nici măcar mass-media rusă nu le poate ignora„.

Disponibilitatea mai multor personalități proeminente de a-l critica deschis pe Putin în direct la televiziune sugerează că în culise se pregătește o furtună de nemulțumiri.