Ucrainenii se pregătesc de o iarnă cumplită: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și stau la lumânare. „Va veni neapărat primăvara”

Ucraineii s-au obișnuit deja cu frigul, lipsa curentului electric și a apei. Cu toții se pregătesc acum pentru cea mai grea iarnă din Ucraina.

26 nov. 2022, 14:27

Autoritățile, mediul de afaceri și cetățenii ucraineni se pregătesc, atât fizic, cât și mental, pentru o iarnă foarte grea, potrivit Obozrevatel.

Proprietara unui magazin alimentar din Dinpro, un oraș situat pe râul Nipru a cumpărat lanterne pe care le aprinde atunci când este o pană de curent. Majoritatea produselor sunt achitate cash, pentru că fără energie electrică nu se mai poate plăti cu cardul.

„Funcționăm în continuare, chiar dacă nu avem deseori curent electric. nu punem prea multe produse în frigidere. Noi nu vom închide magazinul până când avem ce vinde”, povestește Irina, proprietara magazinului.

Ucrainenii fac afaceri în beznă

Mediul de afaceri din Ucraina s-a adaptat și el la noile condiții. Ca să reziste fără energie electrică, unii antreprenori au cumpărat generatoare, iar alții sunt gata să lucreze fără lumină.

Cu cât afacerea este mai mare cu atât proprietarilor le este mai greu să asigure o funcționare autonomă. Un generator mic nu este suficient pentru industrie, acesta fiind util pentru funcționarea unui frigider sau a unui aparat de cafea.

Citește și: Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Printre ucrainenii eliberaţi sunt şi doi ofiţeri VIDEO

Doar 50 dintre cele 300 de supermarketuri ale rețelei ucrainene „Silpo” au generatoare, urmând să mai fie achiziționate pentru încă 5o de magazine.

„În orașele mari intenționăm să menținem funcțional măcar un singur supermarket într-un sector urban”, au declarat reprezentanții companiei.

Ucrainenii au creat o cerere mare de generatoare de curent electric. Din cauza numeroaselor comenzi, producătorii nu reușesc să livreze foarte repede. Cu toții se pregătesc de o perioadă lungă fără energie electrică. Chiar dacă magazinele funcționează și în aceste condiții, numărul lor este redus, ceea ce înseamnă că vor crește cozile la cumpărături.

Banca Națională a Ucraineii are un plan pentru situația în care sistemul electric ucrainean va cădea într-un colaps. Vor fi deschise 1.035 de secții ale băncilor, unde vor funcționa bancomate și vor putea fi achitate facturi prin virament. În aceste secții va crește numărul bancomatelor, pentru că celelalte nu vor mai funcționa fără curent.

O hartă cu aceste filiale a fost făcută publică, iar specialiștii sunt pregătiți pentru o situație de panică în rândul ucrainenilor, care vor căuta să-și lichideze conturile.

Citește și: Răspunsul lui Medvedev, după ce ucrainenii vor să recupereze Crimeea : „Kievul este pur și simplu un oraș rusesc!”

Ucraineii fac rezerve de hrană și apă

Experții îi îndeamnă pe cetățeni să facă rezerve de grană și apă. Maksim Bileavski îi roagă pe ucrainenii care vor avea curent electric să fie cumpătați.

„Dacă aveți posibilitatea să cumpărați un aparat de radio, să o faceți. Este important să rămâneți conectat la spațiul informațional. Locuitorii de la blocuri ar fi bine să se organizeze, să strângă bani și să cumpere un generator de curent”, spune Maksim Bileavski, expert principal al Programelor Energetice ale Centrului „Razumkov”.

Ucraina are în jur de 4.000 de puncte de refugiu de unde locuitorii pot obține apă sau curent, pot veni să se încălzească sau să își încarce telefoanele. Pentru a face față frigului, sunt rugați să caute haine cât mai călduroase și să doarmă în camere mai mici.

„În pofida acestor probleme, după cea mai grea iarnă din istoria Ucrainei va veni neapărat primăvara, iar obiectivele de infrastructură vor fi renovate. Este important să învingem agresorul care încearcă prin metode teroriste să distrugă spiritul și rezistența ucrainenilor”, scriu jurnaliștii ucraineni.