UDMR a avut câştig de cauză în privinţa UMF Târgu Mureş

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi, relatează Mediafax.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 11:29
UDMR a avut câştig de cauză în privinţa UMF Târgu Mureş

„Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată”, a spus liderul UDMR.

Vicepremierul Marko Bela afirma recent că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat rector Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, „anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară”, nu poate fi aplicată selectiv.

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu declara, joi, în legătură cu condiţia pusă de UDMR de înfiinţare a unei linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, că această situaţie trebuia în mod normal rezolvată la nivelul universităţii şi nu o problemă pe masa Guvernului.

„Suntem într-o situaţie care trebuia în mod normal rezolvată la nivelul universităţii. Universitatea are dreptul să-şi rezolve această situaţie. Ea a devenit o problemă pe masa Guvernului pentru că conducerea universităţii nu este încă formal validată, ezită. Asta nu ar fi trebuit să fie o problemă politică”, afirma Sever Voinescu, într-o conferinţă de presă.

El spunea că discuţiile din Coaliţie pe această temă sunt în toi şi că se încearcă găsirea unor soluţii legale, arătând că discuţiile sunt deschise şi comunicarea există.

Voinescu adăuga că una din soluţii ar fi emiterea unor Hotărâri de Guvern privind înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea din Târgu Mureş.