UDMR a câştigat. Guvernul a aprobat liniile maghiare la UMF Târgu-Mureş

UDMR şi-a văzut visul cu ochii. Hotărârea prin care sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.

RomaniaTV.net
27 mart. 2012, 09:22
UDMR a câştigat. Guvernul a aprobat liniile maghiare la UMF Târgu-Mureş

Guvernul a aprobat marţi Hotărârea privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a anunţat ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, la finalul şedinţei de Guvern.

„Guvernul pune astfel în aplicare Legea Educaţiei Naţionale, asigurând caracterul multicultural statuat de Legea Educaţiei Naţionale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Altfel, am fi putut fi acuzaţi de abuz în funcţie. Fac menţiunea că nu se creează niciun program nou de studiu, sunt programe care deja există şi se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş”, a precizat ministrul Educaţiei.

Baba a adăugat că Ministerul Educaţiei studiază şi înfiinţarea unei linii de studiu în limba germană în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie înfiinţată de Guvern.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că nu vor fi alocate fonduri suplimentare pentru funcţionarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, având în vedere că finanţarea se face in funcţie de numărul de studenţi şcolarizaţi, potrivit Legii Educaţiei Naţionale.

Proiectul de act normativ, care s-a aflat în dezbatere publică pentru zece zile, prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că, dacă Guvernul va adopta hotărârea pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, susţinută de UDMR, el este în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură de către USL.

Şi liderul grupului PSD din Cameră, Mircea Duşa, declarase că opoziţia va ataca în contensios administrativ HG privind UMF Târgu Mureş după publicarea în Monitorul Oficial şi va cere ca aceasta să nu aibă efecte până la pronunţarea pe fond, apreciind că soluţia este cea mai sigură şi simplă.