UDMR: Am strâns 7.000 de semnături pentru un referendum privind crearea regiunii Ţinutul Secuiesc

Şapte mii de semnături s-au strâns numai într-o săptămână în judeţul Covasna pentru organizarea unui referendum pe tema reorganizării regiunilor de dezvoltare.

04 oct. 2013, 12:40
UDMR: Am strâns 7.000 de semnături pentru un referendum privind crearea regiunii Ţinutul Secuiesc

Potrivit preşedintelui UDMR Covasna, Tamas Sandor, se constată că iniţiativa Uniunii „este în concordanţă cu opinia oamenilor”.

Conform unui comunicat al UDMR Covasna, acţiunea de strângere de semnături a fost organizată de UDMR, în colaborare cu CNS şi PCM, şi a demarat în urmă cu o săptămână. În acest interval, au fost adunate 7.000 de semnături ale cetăţenilor care doresc organizarea unui referendum cu privire la înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Conducerea UDMR Covasna consideră că „succesul acestei solidarităţi” este dovedit de cele 7.000 de persoane, care au semnat deja lista în judeţul Covasna.

„La nivelul judeţului Covasna zilnic se strâng o mie de semnături. Se observă că iniţiativa noastră este în concordanţă cu opinia oamenilor. Cu toţii dorim ceea ce în Uniunea Europeană este înţeles foarte clar: noi trebuie să fim cei care exprimăm o opinie despre viitorul nostru”, a declarat preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, conform comunicatului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.
Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Kelemen spunea că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: „Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?”, la care se răspunde cu „da” sau „nu”.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.