UDMR câştigă. Hotărârea privind UMF Târgu Mureş a trecut de prima lectură în Guvern

Şantajul şi presiunile făcute de UDMR cu privire la UMF Târgu Mureş au dat roade. Proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost discutat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile pe site-ul Ministerului Educaţiei. VEZI PROIECTUL

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 18:21
UDMR câştigă. Hotărârea privind UMF Târgu Mureş a trecut de prima lectură în Guvern

Guvernul a luat în discuţie în primă lectură proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unui departament în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

Guvernul propune modificarea punctului 44 din Anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a locaţiilor geografice de desfăşurare, a numărului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ sau limbă de predare, precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 din 1 octombrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Mai mult, Proiectul de hotărâre de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost postat, marţi, pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi, completată în premieră cu o categorie denumită „proiecte urgente”, astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.

Parlamentarii UDMR au decis luni să nu mai participe la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat anterior că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

La rândul său, vicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat după reuniunea coaliţiei, că hotărârea de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va fi adoptată marţi de Guvern şi va asigura predarea în limbile maghiară şi engleză în cadrul acestei structuri.

„Am reuşit să ajungem astăzi la o înţelegere şi mâine Guvernul va adopta o hotărâre privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă”, a afirmat Marko.

Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea avea o opinie contrară. Marko Bela a precizat că înfiinţarea noii facultăţi reprezintă atribuţia Executivului.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.