UDMR: Guvernul îşi angajează răspunderea pe comasare săptămâna viitoare

Guvernul apasă pedala acceleraţiei în demersul de comasare a alegerilor. Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat pentru Mediafax că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 10:23
UDMR: Guvernul îşi angajează răspunderea pe comasare săptămâna viitoare

În ceea ce priveşte proiectul de act normativ care vizează organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare, senatorul UDMR a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar „cosmetizat”.

El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.

Fekete Andras Levente a arătat că proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspundere în faţa Legislativului va prevedea comasarea alegerilor, păstrarea normei de reprezentare prevăzută de legislaţia în vigoare şi menţinerea sistemului bicameral.

El a precizat că în acest proiect nu va fi precizat numărul de parlamentari.

Liderul senatorilor UDMR a adăugat că norma de reprezentare va fi calculată, atât pentru alegerile locale cât şi pentru cele parlamentare, în funcţie de acelaşi număr de locuitori, şi nu diferit cum prevede actualul proiect al MAI.

Acest număr ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat în urma referendumului din octombrie 2011, ale cărui rezultate ar putea fi disponibile până în iunie-iulie 2012 sau raportat la numărul de locuitori înregistraţi la evidenţa populaţiei cu trei luni înainte de alegeri.

Pe de altă parte, Fekete a arătat că MAI va face public în cursul zilei de luni noua variantă a proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, care, susţine el, va fi analizată şi ar mai putea să sufere unele modificări.

Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de luni a coaliţiei, au declarat anterior surse oficiale.