UDMR propune un pachet de modificări legislative pentru promovarea unui sistem educaţional centrat pe copii

UDMR a elaborat un pachet de propuneri legislative de modificare a Legii Educaţiei, în vederea promovării unui sistem educaţional centrat pe elev şi a soluţiilor necesare pentru depăşirea subfinanţării sistemului educaţional.
Romania TV
04 dec. 2018, 16:29
UDMR propune un pachet de modificări legislative pentru promovarea unui sistem educaţional centrat pe copii

„Proiectul prevede, printre altele, o finanţare centrată pe nevoile copilului, oferă oportunităţi de formare pentru profesori, reglementează programul ‘o masă caldă la şcoală’ şi cel de after-school, în instituţiile de învăţământ”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR.

UDMR susţine, totodată, necesitatea introducerii Bacalaureatului pe două nivele, după modelul altor ţări din UE, diferenţiat după gradul de dificultate al subiectelor, oferind posibilitatea ca elevul, ca după finalizarea studiilor liceale, să aleagă între Bacalaureatul standard şi cel cu nivel ridicat.

De asemenea, susţine necesitatea introducerii programelor „After-school” şi „O masă caldă la şcoală” în toate unităţile de învăţământ preuniversitar până în 2030, acestea contribuind semnificativ la scăderea ratei abandonului şcolar şi nivelului de performanţă al elevilor.

„Oferim posibilitatea administraţiilor locale ca, în cazul în care decid să înfiinţeze cantine şcolare sau sală de mese, după obţinerea avizelor şi acreditărilor necesare costurile de aprovizionare şi funcţionare ale acestora să poată fi suportate din bugetul de stat, mai precis al Ministerului Educaţiei. Practic, administraţia locală, printr-o investiţie minimă, poate asigura pe termen lung bazele acordării unei mese de calitate pentru toţi copiii din comunitate”, a declarat vicepreşedintele grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Szabo Odon, citat în comunicat.

Modificările propuse de Uniune prevăd, de asemenea, posibilitatea funcţionării claselor şcolare şi cu un efectiv mai mic de elevi şi ar introduce o finanţare integrală a claselor gimnaziale din educaţia alternativă, rezolvând, astfel problemele claselor cu predare în regim Step by Step şi Waldorf.

Astfel, în bugetul Ministerului Educaţiei ar fi prevăzute fonduri separate pentru aceste programe, nu numai la nivelul claselor primare, cum se procedează în prezent.

„Milităm pentru reducerea materiei de studiu, pentru că elevii sunt suprasolicitaţi, iar curricula şcolară va trebui elaborată ţinând cont de adaptarea la specificul vârstei, a capacităţii de asimilare de cunoştinţe noi, fără a realiza o hiperaglomerare a planurilor de învăţământ”, a arătat Szabo Odon, adăugând că Uniunea propune şi reducerea temelor pentru acasă.

O altă prevedere vizează sprijinirea învăţământului dual, dar şi integrarea profesiei de bonă în educaţia timpurie, respectiv în îngrijirea copiilor cu vârste cuprinse între doi şi trei ani, dar şi posibilitatea acordării de tichete pentru creşă de către administraţiile publice locale.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan