UDMR pune presiune pe PNL și PSD. Kelemen: Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi domnul Ciolacu

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea maghiară nu poate continua guvernarea împreună cu coaliţia fără Ministerul Dezvoltării.

12 iun. 2023, 15:03
UDMR pune presiune pe PNL și PSD. Kelemen: Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi domnul Ciolacu

UDMR pune presiune pe PNL și PSD. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că fără Ministerul Dezvoltării Uniunea nu mai poate rămâne în coaliție.

”I-am sunat şi pe preşedintele Ciucă şi pe preşedintele Ciolacu, i-am informat despre deciziile noastre, despre poziţia noastră, deci în momentul în care ieri (duminică – n.r.) am primit acea ofertă publică cunoşteau amândoi, cunoştea şi dl. Ciolacu care este poziţia noastră. Nu vreau să speculez de ce în aceste condiţii am primit acea ofertă, sunt convins că este în interesul lor, este în interesul nostru, este în interesul ţării până la urmă să continuăm guvernarea împreună, dar nu în orice condiţii”, a declarat, luni, la Parlament, Kelemen Hunor.

Citește și: Cresc salariile în Educație. Premierul Ciucă a anunțat OUG-ul, pentru încetarea grevei: „Încheiem acest conflict de muncă” (VIDEO)

El a menţionat că, după ce Marcel Ciolacu va fi desemnat premier, va fi responsabilitatea acestuia să formeze un guvern.

”Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic, dar nu plecăm că nu de aceea am intrat în 2020 şi în 2021 în coaliţie să plecăm înaintea terminării mandatului. (…) Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi dl Ciolacu”, a subliniat liderul UDMR.

Citește și: Florin Călinescu a creat noul Guvern al României: „Îl instaurăm printr-o lovitură de stat”

Kelemen a menţionat că după discuţiile de duminică s-a stabilit că luni la ora 17.00 se vor vedea din nou.

”Ştiu de această întâlnire, împreună am stabilit, dar de atunci nu am mai disuctat cu dl. Ciolacu, cu premierul siogur că astăzi la şedinţa de guvern ne-am întâlnit. Vom vedea”, a arătat el.

Întrebat dacă este posibil un acord între Guvern şi UDMR ca, în cazul în care formaţiunea maghiară iese de la guvernare, să susţină anumite legi în Parlament, Kelemen a replicat: ”Nu există aşa ceva. Deci are majoritate coaliţia, şi fără noi are majoritate. Deci în condiţiile în care ai majoritate nu ai nevoie de aşa ceva. Ar fi sbsolut ilogic din punct de vedere politic, inexplicabil, că pleci că ai fost împins în afara guvernului şi apoi faci un acord parlamentar. Pentru ce?”.

Întrebat încă o dată dacă, fără Ministerul Dezvoiltăîrii UDMR nu mai rămâne în Guvern, Kelemen a răspunsn: ”Aţi înţeles corect”.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat duminică, la Palatul Victoria, după discuţiile cu liderii PNL şi PSD, pe noua formulă de guvernare, după declanşarea rocadei guvernamentale, că UDMR nu acceptă propunerea venită de la Marcel Ciolacu de a prelua portofoliile Energiei şi Investiţiilor. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, discutăm în continuare, a precizat el. Kelemen a menţionat că colegii l-au mandatat să ceară respectarea acordului coaliţeii şi să existe ”o oarecare flexibilitate dacă totuşi colegii de la PNL şi PSD vor discuţii”, şi atunci să rămână cu Dezvoltarea şi ceva similar cu Mediul”. Kelemen Hunor a mai afirmat că în momentul în care Marcel Ciolacu este nominalizat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci este responsabilitatea lui de a închide discuţiile şi până atunci, este un acord şi UDMR nu pleacă de la guvernare. ”Putem să fim împinşi, asta este categoric da, dar noi benevol nu avem niciun motiv să plecăm”, a mai comentat liderul UDMR.