UDMR renunţă la boicot. Aleşii Uniunii revin în Parlament

Udemeriştii se întorc la lucrările Parlamentului, după ce au obţinut lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre privind înfiinţarea liniei de studiu în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, cel care a oprit luni participarea aleşilor UDMR la şedinţele de plen, a dat marţi undă verde pentru revenirea în Legislativ.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 13:28
UDMR renunţă la boicot. Aleşii Uniunii revin în Parlament

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, după întâlnirea cu parlamentarii Uniunii, că reprezentanţii formaţiunii pe care o conduce se vor întoarce în Parlament, după ce proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului, în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.

Urmează 10 zile de dezbatere publică pentru a respecta legea. Începând de azi, unii dintre parlamentarii noştri s-au dus deja în comisii. Trebuie să mergem mai departe, coaliţia trebuie să funcţioneze în continuare„, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a acuzat o „ezitare” pe care PDL a avut-o în cursul zilei de luni referitoare la Hotărârea referitoare la UMF Tg. Mureş.

A fost o ezitare ieri după masă din partea colegilor din PDL. Asta e toată povestea şi de aceea s- a întâmplat ce s-a întâmplat, nu din altă dorinţă. Deci unii au speculat şi speculează tot timpul că asta este, în timpul liber fiecare speculează viaţa politică cum îl duce capul. Dar nu a fost nicio altă intenţie, doar de a da un semnal că dacă ne înţelegem dimineaţă, înţelegerea trebuie să fie valabilă şi după masă„, a spus Kelemen.

Vicepremierul Marko Bela a declarat şi el, înaintea şedinţei grupurilor parlamentare ale Uniunii, că parlamentarii UDMR vor participa la lucrările Parlamentului în cele zece zile în care proiectul de hotărâre privind UMF Târgu Mureş se va afla în dezbatere publică.

Marko Bela a precizat că UDMR nu are o decizie care să interzică parlamentarilor săi participarea la lucrările Parlamentului.

Întrebat dacă parlamentarii UDMR vor participa la lucrările Parlamentului în aceste zece zile de dezbatere publică, Marko Bela a răspuns: „Cred că da. Deci, nu avem o decizie să nu participe. Bineînţeles”.

Proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a trecut marţi de prima lectură în Guvern şi a fost lansat în dezbatere timp de zece zile pe site-ul Ministerului Educaţiei. VEZI PROIECTUL

Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiză, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteaptă adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.